Waardeer dit artikel: (2.6)

Andere blik op verkoopstatistiek

Geplaatst op: 18 juli 2013 09:06, door: Barend Luiting
nieuwverkopen

In reactie op de recente publicaties over de slechte registratiecijfers in Europa, besloot Jasper Verweij (VWE) de cijfers te analyseren volgens andere vergelijkingsmethoden. De gebruikelijke vergelijking ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is volgens hem te eenzijdig voor een goed beeld.

De conclusie blijft ondanks de nieuwe methode wel overeind: het gaat slecht met de verkoop van nieuwe auto's. Verweij gaat juist uit van het voortschrijdend jaartotaal. Het resultaat is een grafiek die als het ware met de tijd meeschuift. Gekoppeld aan het onderscheid tussen typen eigenaren blijkt dat de consument al langer pas op de plaats houdt, maar dat de zakelijke kopers dat voorbeeld wel zijn gaan volgen. Die categorie Rechtspersonen is afgelopen juni hard onderuit gegaan. Precies een jaar eerder piekte diezelfde categorie als gevolg van belastingwijzigingen nog, maar in de grafiek oogt dat dan ook direct als trendbreuk.

Volgend op zijn analyse denkt Verweij dat de eindstand dit jaar onder de prognose van Bovag-RAI (410.000) zal uitkomen en dichter in de buurt ligt van de 375.000 stuks die Clem Dickmann met zijn Leidse bureau Aumacon verwacht. Dat zou lager zijn dan het meest recente dieptepunt: 2009.

Andere blik op verkoopstatistiek
nieuwverkopen totaal

Tags: autoverkoop, Jasper Verweij, VWE, statistiek, jaarcijfers

Waardeer dit artikel: (2.6)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE