Waardeer dit artikel: (2.6)

Bosal stoot trekhakentak af

Geplaatst op: 3 februari 2017 10:57, door: Maarten Molenaar
bosal trekhaken

Om na drie opeenvolgende jaren van verlies weer winstgevend te worden, stoot Bosal zijn trekhakentak af. De stap hing al langere tijd in de lucht maar heeft nu een officiële status, om zowel intern als in de markt duidelijkheid te creëren.

De verkoop maat deel uit van de 'Grow-Fix-Divest'-strategie, een geheel van maatregelen om financieel weer gezond te worden. In dat verband staat ook de cabinedivisie in de etalage (die houtverwerkings - en bosbouwbedrijven bedient). Het bedrijf leed vorig jaar 29 miljoen euro verlies en 19 miljoen in 2015. De omzet bedroeg 693 miljoeneuro (2015), respectievelijk 653 miljoen euro (2016).

Bosal-ceo Ton Vernaus zegt in Het Financieele Dagblad dat er “gezonde interesse” bestaat voor de trekhakendivisie, die financieel gezond is. Kandidaat-kopers kunnen vanuit de branche komen én uit de hoek van private equity. In de afgelopen jaren zijn daarvan elders in de markt diverse voorbeelden van geweest, zoals Brink (koper: H2 Equity Partners) Westfalia (koper: HorizonGlobal) en Curt Manufacturing (VS, koper: Audax Group).

De activiteiten rond trekhaken zijn bij Bosal goed voor bijna een derde van de jaaromzet. Die bedraagt tweehonderd miljoen euro, op een totaal van 653 miljoen euro in 2016. Dankzij verkoop kan de onderneming, naar zij hoopt, in de loop van 2017 terugkeren in de zwarte cijfers. Ook aan de schuldenproblematiek zou dan een einde komen. De opbrengst van de verkoop wil Vernaus mede gebruiken om te investeren in de uitlatentak. Uiteindelijk moet een bedrijf ontstaan dat op mondiaal niveau opereert, met uitlaatsystemen als kernactiviteit - zowel bij de eerste montage als in de vervangingsmarkt.

Bosal heeft de afgelopen maanden ook tijd en energie gestoken in aanpassingen binnen het bestuur en management. In dat kader werd vorig najaar afscheid genomen van toenmalig ceo Aad Goudriaan. Die vroeg vorige maand de Ondernemingskamer in Amsterdam om onderzoek te doen naar eventueel wanbeleid bij zijn ex-werkgever. 

Tags: Bosal, trekhaken, Vernaus

Waardeer dit artikel: (2.6)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE