Waardeer dit artikel: (3.0)

Glasbedrijven gaan in schade en vice versa

Geplaatst op: 6 april 2017 10:26, door: Ivonne Vermeulen
ai schade

Glasherstelbedrijven die in cosmetische schade gaan (Carglass) en schadebedrijven die op hun beurt glasherstel gaan doen (Schadenet met Glassdrive). Er is genoeg beweging in de schadewereld: iedereen zoekt naar aanvullende business en ruikt kansen in aangrenzende marktgebieden. ‘Schademarkt in stroomversnelling’ luidde dan ook de titel van het Automotive Insiders-event dat gisteren werd gehouden.

Tijdens de bijeenkomst werd ook duidelijk dat niet alleen schadeherstellers, maar zeker ook verzekeraars zoekende zijn naar toekomstbestendige innovaties en verdienmodellen. “De autoverzekeringsmarkt is al jaren verlieslatend”, vertelt Geeke Feiter-Van Heuvelen van Nationale Nederlanden, die de zaal liet weten dat vooral ook het omvangrijke aantal fraudegevallen enorme financiële gevolgen heeft voor verzekeraars. “We gaan dan ook fors inzetten op de aanpak van fraude met meer mankracht, meer externe data en meer netwerkanalyse.”

Als voorbeeld van een innovatief concept noemde Feiter-Van Heuvelen de eerste on-demand autoverzekering via een app, Gappie. Hiermee wil Nationale Nederlanden inspelen op de groeiende deeleconomie: met Gappie kun je een autoverzekering voor een geleende auto aan en uit zetten op elk gewenst moment en betaal je per uur.

Meedoen

“Meedoen lijkt soms belangrijker dan winst maken in de schadewereld”, meent Edward Reinderts, voormalig commercieel directeur van het failliete Care. “Per klantgroep hadden we met verschillende KPI’s te maken en moesten we dus voortdurend schaken op verschillende borden. Het was een hels karwei om dat goed te organiseren.” Volgens Reinderts zit de schadewereld teveel ‘stuck in the middle’ en is er te weinig onderscheidend vermogen. “Probeer vooral weg te blijven uit het midden, maak consequente keuzes en specialiseer.”

Carglass kondigde de uitbreiding aan van nog eens tien extra vestigingen waar het bedrijf met klein schadeherstel gaat starten. “In de glasmarkt hebben we te maken met het Eurlings-effect. Het asfalt in ons land is van uitstekende kwaliteit en mede daardoor is er de laatste jaren minder glasschade”, aldus operationeel directeur Willem Mes van Carglass. “Bovendien kregen we van veel klanten al de vraag waarom we geen kleine autoschade repareren. In de particuliere markt rijden veel mensen door met schade, omdat ze ervan uitgaan dat het te ingewikkeld is en teveel tijd en geld kost. Wij zijn een retailer die denken vanuit klantengemak. Binnen drie klikken kunnen consumenten hun schade bij ons online aanmelden en meteen inboeken bij het dichtstbijzijnde filiaal. We werken als een kok in een open keuken: alles is transparant.”

Ook in de presentatie van Gerard Vader van Omniglas kwam naar voren dat er steeds minder sprake is van een traditionele scheiding tussen schade- en glasherstel.

Lees nog veel meer over dit schade-event in het aankomende Aftersales magazine dat 14 april verschijnt.

Tags: schadeherstel, Automotive Insiders, Nationale Nederlanden, Edward Reinderts, Carglass

Waardeer dit artikel: (3.0)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE

REACTIES

  Bert 6 april 2017 12:42

We zijn in ons bedrijf/locatie al meerdere jaren bezig om o.a.schadeherstel en ruitherstel in één pakket aan te kunnen leveren. Met de juiste specialisten (vakmensen) met ieder hun discipline, opleidingen en werkervaring. Dat genereert zeer hoge scores bij verzekeraars en zeer goede referenties bij klanten (NPS meting) D.w.z. zowel complex, cosmetisch als specialistisch werk onder één dak. O.a.betreffende nieuwe technologie (w.o.ADAS) zijn we vorig jaar met HELLA Gutmann in zee gegaan, Er zijn aparte werkplekken ingericht voor cosmetisch herstel, ADAS, complex herstel (w.o. data, opleidingen, richtbanken, las apparatuur, etc.), ruitherstel, etc. De juiste synergie partners (specialisten- netwerk) zijn bekend en benoemd, (zelfs voor cabriolet kappen, bekleding herstel, etc.) We doen van alles! En toch.. Makkelijker wordt het er niet door. Juist voortrekker zijn in de markt stuit vaak op forse weerstand. Allerlei stakeholders vinden er weer wat anders van. Merk erkenningen worden moeilijk afgegeven, opleidingen die je MOET volgen voegen weinig meer toe t.o.v. wat je al DOET en KUNT,(extra kosten), etc, etc. Hier loop je op leeg! Wanneer komt er eindelijk eens een eenheid zodat een iedereen weet waar je aan toe bent, en weet wat er nu ècht dient te gebeuren? Pas dan kun je op efficiënte wijze de benodigde en benoemde strategische keuzes maken om slagkracht te genereren voor de toekomst. Ondanks vaak goede wil wordt er nu heel veel water naar de zee gedragen, en dat lijkt alleen maar meer te worden,.

  Bert 6 april 2017 12:53

Aanvulling, voorbeeld: Het komt meerdere keren, zeker wekelijks, voor dat klanten die eerder hier naar toe zijn gestuurd voor "complex" schadeherstel moeten worden weg gestuurd voor een sterretje in de ruit... Jawel, heel duurzaam, heel complex, tot 25 km verderop, naar een zgn. "wel select" ruithersteller.