Waardeer dit artikel: (2.6)

Minder APK's, universeel wint

Geplaatst op: 17 februari 2012 12:05, door: Barend Luiting
autocrew autoservice oosterhout werkplaats

In 2011 zijn 6.593.038 APK's uitgevoerd, precies 66.520 minder dan het jaar ervoor ofwel een daling van één procent. Wie dieper in de cijfers duikt ziet dat het beeld minder eenduidig is dan het lijkt.

Op het eerste gezicht wint de universeel ondanks het lagere totaal aantal uitgevoerde APK's. Het blijkt echter dat dit beeld afhankelijk is van de leeftijd van de auto en van provinciale invloeden.

Allereerst de leeftijdsopbouw. Die heeft vanzelfsprekend te maken met de nieuwregistraties en wat daarvan nog actief is in het rijdend wagenpark. Met name het achtste levensjaar van de auto springt in het oog. De dealer van het eigen merk noteert alleen voor dat bouwjaar een groei ten opzichte van dealers van andere merken, universelen en fitters. Het derde jaar is ook een groei-jaar voor de eigen merk-dealer maar ook de dealers van andere merken doen het in dat jaar beter, terwijl de universelen een teruggang noteren.

De merkdealer ziet het belang van aftersales en APK is daarin een voornaam instrument. Feit is dat zien en bereiken niet hetzelfde is. Uit de jaaroverzichten blijkt dat de bouwjaren tussen 5 en 7 jaar oud in 2011 meer APK’s kregen bij universele werkplaatsen dan wel fitters. De overige jaren wint de dealer van het eigen merk terrein.

Op provinciaal niveau ziet het beeld er heel anders uit. De dealers van het eigen merk verdelen het land in links en rechts. Van Zeeland tot Flevoland en Noord-Holland winnen de dealers terrein, daarbuiten zij het juist de universelen die groei noteren. De dealers van andere merken hebben het met name moeilijk in Zuid-Holland en Flevoland, terwijl Groningen en Utrecht juist de provincies zijn waar zij terrein winnen. Voor universelen in Friesland en Drenthe is 2011 een beter APK-jaar dan 2010 gebleken, tenminste in absolute aantallen.

Tellen we de drie categorieën op dan springt Flevoland direct in het oog. Het is de enige provincie die plust, terwijl er in de totale markt minder APK’s uitgevoerd zijn. Utrecht blijkt daarentegen de provincie met de zwaarste teruggang, direct gevolgd door Overijssel. Laten beide provincies nu net grenzen aan het terreinwinnende Flevoland.

Bekijk hier alles statistieken, cijfers en aandelen per provincie >>

Tags: onderzoek, cijfers, apk, keuring, regels, regelgeving, keuringseisen

Waardeer dit artikel: (2.6)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE