Waardeer dit artikel: (2.6)

'Overheid bezweken onder druk bandenbranche'

Geplaatst op: 7 februari 2017 11:47, door: Emil Peeters
rubber

Nederland beschikte over een veilig alternatief tijdens de discussie in 2015 over de gezondheidsrisico's van rubberen kunstgraskorrels op kunstgrasvelden. Onder druk van de producenten van de rubberkorrels heeft Nederland zijn strenge eisen laten varen. Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras is daarmee in Europees verband nog altijd toegestaan.

De Volkskrant trekt deze conclusie op grond van documenten die de krant op basis van de Wet openbaarheid van bestuur heeft opgevraagd bij het ministerie van Milieu en Infrastructuur.

Nederland zou aanvankelijk gaan voor een strenge Europese eis voor kunstgraskorrels. Na overleg met de Nederlandse overheid had het Zwitserse Sekisui Alveo zich hierop voorbereid. Ook het Nederlandse bedrijf Terra Sports Technology uit Sittard wierp zich op de ontwikkeling van kunstgraskorrels die, in vergelijking met rubberen kunstgraskorrels, veel minder kankerverwekkende stoffen zouden bevatten. Wel zouden dergelijke korrels zes tot zeven keer duurder uitvallen.

Vervolgens is de banden- en recyclingbranche een lobby gestart om de overheid te wijzen op de gevolgen van de invoering van een strengere eis: in heel Europa zou rubbergranulaat op kunstgrasvelden moeten worden verwijderd en vervangen. Dit zou miljarden kosten. Hierna heeft Nederland, concludeert de Volkskrant, in december 2015 uiteindelijk een veel strenger standpunt ingenomen en werden de normen voor rubberen kunstgraskorrels niet verzwaard.

Ondertussen laat de Europese Commissie wel onderzoeken of de norm voor kunstgraskorrels niet alsnog moet worden aangepast. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in 2016 rubbergranulaat van 100 kunstgrasvelden onderzocht. De conclusie was dat het extra risico op kanker door veelvuldig voetballen op rubbergranulaat ‘praktisch verwaarloosbaar’ is.

Tags: kunstgras, granulaat, rubbergranulaat, bandenbranche, RIVM

Waardeer dit artikel: (2.6)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE

REACTIES

  Rolf Harbers 7 februari 2017 16:23

Beste redactie, We zagen jullie bericht over het Volkskrant artikel vandaag en vragen jullie hierbij om onze reactie ook mee te nemen / het artikel aan te passen. Met name de kop suggereert dat de bandenbranche ongepaste druk uitoefende op basis van enkel commerciŽle motieven. Die visie delen wij niet, hieronder de onze. Ik wil jullie vragen deze reactie ook mee te nemen in jullie bericht. Groet, Alternatieven rubberkorrels bestaan al jaren, maar duurder en onvoldoende onderzocht Vandaag staat in de Volkskrant een artikel over de normering van rubbergranulaat en een alternatief materiaal dat in 2015 voorhanden zou zijn geweest. De Volkskrant schrijft dat dit alternatief geen kans kreeg door een sterke lobby van de bandenbranche. Het artikel wekt de suggestie dat sporten op rubbergranulaat niet veilig is en dat de branche het eigenbelang boven het belang van gezond sporten stelt. Als branche herkennen wij ons niet in dat beeld, daarom delen we hierbij graag onze reactie: Alternatieven zijn al jaren voorhanden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld EPDM, TPE en kurk. Voor alle alternatieven geldt, zoals ook door het RIVM gesteld, dat deze niet onderzocht zijn op gezondheidseffecten. Daarnaast zijn de speeleigenschappen van kunstgras met rubbergranulaat superieur en zijn de kosten ervan vaak vele malen lager dan voor de alternatieven. Dit, en de bijdrage die rubbergranulaat levert aan de circulaire economie door het recyclen van banden, zijn voor aannemers, gebruikers en veldbeheerders de voornaamste redenen om te kiezen voor rubbergranulaat. Voor het alternatieve materiaal dat in de Volkskrant wordt genoemd, geldt dat dit alleen een kans zou hebben gehad op de Nederlandse markt als rubbergranulaat verboden zou worden. In tegenstelling tot de alternatieven, is de veiligheid van sporten op rubbergranulaat wťl uitgebreid onderzocht. Sporten op het materiaal is veilig, was de ondubbelzinnige conclusie uit het RIVM-rapport en de meer dan honderd studies die daarvoor al waren uitgevoerd. Ook een in januari gepubliceerd onderzoek van het Washington State Department toont opnieuw aan dat er geen verband is tussen sporten op rubbergranulaat en het ontwikkelen van kanker. De Vereniging Band en Milieu heeft bovendien namens de banden- en wielenbranche een nieuwe, specifieke gezondheids- en milieunorm voor rubbergranulaat van autobanden (SBR-granulaat) op Nederlandse kunstgrasvelden in voorbereiding. Deze norm moet worden geborgd met een nieuw certificeringssysteem, waarmee ook controle op naleving wordt vastgelegd.

  Arie J. Verhoef 8 februari 2017 08:42

De Nederlandse overheid heeft haar eigen afweging gemaakt nadat zij met alle betrokkenen heeft gesproken. Ons is niet bekend welke rol wij daarin hebben gespeeld. Wij constateren alleen dat 26 lidstaten een andere mening was toegedaan dan Nederland en dat dat een rol heeft gespeeld bij de standpuntbepaling. Senior beleidsmedewerker kwaliteit, arbo & milieu Vereniging Vaco

  Ed van Proosdij 10 februari 2017 11:46

Geachte heer Harbers, Namens wie schrijft u deze reactie? Niet namens de VACO, want dat doet Arie Verhoef. Misschien namens Band & Milieu?