Kilometerheffing gunstig voor welvaart, lastig uitvoerbaar

Een vaste heffing voor alle gereden kilometers wordt pas maatschappelijk rendabel als de congestie meer dan twee keer zo hoog is als nu. Dit concluderen het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de verschenen studie Maatschappelijke Kosten en Baten Prijsbeleid Personenauto’s. Het gaat om welvaart in brede zin waar alle zaken die mensen belangrijk vinden zijn meegenomen, ook milieu en verkeersveiligheid.

Download hier het onderzoek >>

Private lease als oplossing voor dalende particuliere markt

De markt voor nieuwe auto's laat dit jaar weer voorzichtig groei zien. Het is daarbij de zakelijke markt die de kar trekt. Tegelijkertijd blijft de particuliere markt een punt van zorg. Ondanks een stijgend consumentenvertrouwen is de aanschaf van een nieuwe auto voor particulieren vaak een te zware horde. Dat blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau.

Download hier het Kwartaalbericht Automotive maart 2015 van ING >>

Rabobank: Duurzame mobiliteit is de trend

De helft van alle verplaatsingen vindt per auto plaats en dit vervoersmiddel is goed voor 75 procent van alle afgelegde kilometers. Naar verwachting vlakt het autogebruik wel verder af, door duurzame mobiliteit. Volgens Rabobank is duurzaamheid de trend. In haar thema-update ‘Automotive 2015’ geeft de bank aan dat ondernemers bewuste keuzes moeten maken om in te spelen op de ingrijpende gevolgen die duurzame mobiliteit op de automotive sector heeft.

Download hier de thema-update Automotive 2015 van Rabobank >>

ABN Amro: autolease moet het in 2015 doen!

ABN Amro denkt dat de aftersalesmarkt op korte termijn enigszins kan profiteren van uitgesteld onderhoud. Ook de stijging van het aantal apk's draagt positief aan de omzet bij. Dat zegt de bank in haar nieuwste sectorprognose. Zij verwacht dat deze ontwikkeling ook de komende twee jaar zal doorzetten.

Doordat bedrijven naar verwachting meer zullen investeren denkt ABN Amro dat in 2015 en 2016 ook meer ‘auto’s van de zaak in eigen beheer’ worden verkocht. Ook denkt zij dat veel leaserijders hun in 2016 aflopende contract al in 2015 zullen vernieuwen.

Download hier de volledige sectorprognose Autoretail 2015 van ABN Amro >>

Autoverkoop 2015 geschat op 390.000

Aumacon stelt haar eerste prognose voor de autoverkopen in 2015 op de Nederlandse markt op een niveau van 390.000 nieuwe auto s. Sinds 1970 was er vier keer sprake van een jaarresultaat van minder dan 400.000 nieuwe autos. Daaronder ook het lopende jaar 2014 (380.000 stuks verwacht).

Download hier de Aumacon-prognose 2015 in cijfers >>

Autoverkoop 2014 naar dieptepunt

De verkoop van nieuwe auto's in ons land kampt al langer met fikse tegenspoed. Vorig jaar nog werden slechts 416.777 verkopen gerealiseerd. Voor dit jaar werd aanvankelijk uitgegaan van 415.000 stuks, maar volgens Aumacon is een bijstelling gerechtvaardigd naar nog slechts 380.000 stuks.

Downloaden hier alle cijfers in 'Prognose Autoverkopen 2014' >>

Fors minder verkeersdoden in 2013

In 2013 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Dat zijn er tachtig minder dan het jaar ervoor, een daling van ruim twaalf procent. De daling is beduidend sterker dan het Europese gemiddelde van acht procent.

Download hier 'Cijfers Verkeersdoden 2013' van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu >>

Consolidatie dealernetwerken

Herinrichting van dealershowrooms kan volgens ING bijdragen aan een consolidatie van de netwerken zonder daarbij afdoende fysieke dekking van de markt uit het oog te verliezen. Het stimuleren van consolidatie alleen is niet voldoende om de verkoop van nieuwe auto's beter te laten renderen. Dat schrijft de bank in haar kwartaalbericht.

Download hier het volledige rapport >>

Zeven procent minder autoverkopen in januari 2014

In januari zijn in totaal 44.568 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, dat is een daling van 7,1 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013. Toen werden er 47.957 stuks aan de man gebracht. Dit blijkt uit de definitieve cijfers van RAI Vereniging, Bovag en RDC.

Download hier alle verkoopcijfers per merk >>

Afname aantal schadecalculaties in 2013

November 2013 laat een afnemend aantal schadecalculaties van 9,3 procent zien ten opzichte van dezelfde maand in 2012. In totaal daalde het aantal calculaties van januari tot en met november met 5,1 procent. In de gestuurde schadestroom is in november een afname van het aantal schadecalculaties ontstaan van 19,4 procent. Tot en met november zijn de calculatiecijfers 18,1 procent gezakt, oftewel 107.000 stuks.

Download hier de PDF met alle schadecijfers (Audatex/Amice) >>

Internet in auto niet nodig

Voor veel Nederlanders is draadloos internet in de trein inmiddels onontbeerlijk, maar er is nog maar weinig behoefte aan een internetverbinding in de auto. Slechts 37 procent van de Nederlandse automobilisten vindt dit een must voor de auto van de toekomst.

Onder meer dit blijkt uit onderzoek van Autoscout 24 naar de wensen en voorkeuren van Europeanen voor de auto van de toekomst.

Het complete rapport is hier te downloaden >>

8,3 procent minder occasionadvertenties

Uit cijfers van de internetportalen Autotrack, Autotrader, Autowereld, Marktplaats, Autokopen, Speurders, Autoscout24, Zomoto, Autotekoop en Autodealers blijkt dat er in de eerste maand van dit jaar 8,3 procent minder occasionadvertenties online stonden dan in januari 2011. De eerste 31 dagen van 2011 konden autokopers via de tien portalen in totaal 1.337.737 advertenties van gebruikte auto's vinden. In januari dit jaar waren dat er 111.116 stuks minder. Dit heeft bureau Aumacon berekend.

Download hier alle cijfers >>

ING wil exitscenario dealers

De markttrends beïnvloeden de bedrijfsmodellen binnen de automotive branche. Komend jaar kan het jaar van de waarheid worden voor dealerbedrijven. Zonder koerswijziging stevent de branche rechtstreeks op rode cijfers af. Dat zegt ING Economisch Bureau in haar nieuwste kwartaalbericht.

Download het ING Kwartaalbericht Prognose 2013 hier >>