bekeken: 1090 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(4,00)
(Inloggen is vereist)

Acea vreest gevolgen Brexit voor autosector

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 19 maart 2018, 13:32

Leestijd: 1 minuut

Om “desastreuze gevolgen van Brexit voor de complete automotive spupply chain” te voorkomen, dringt fabrikantenkoepel Acea bij de 27 EU-lidstaten aan op meer aandacht voor de auto-industrie.

Grote bron van zorg is bijvoorbeeld of straks auto’s met een Britse typegoedkeuring onverminderd verkocht kunnen worden in Europa – en andersom. Wanneer per 30 maart 2019 Brexit een feit is, moet die huidige wederzijdse regeling van kracht blijven, stelt Acea-secretaris Jonnaert. “We vragen de Europese Commissie uit te leggen hoe dat gaat gebeuren.”

CO2

De verkoop van nieuwe personenauto’s in het Verenigd Koninkrijk (ruim 2,5 miljoen in 2017) is na die in Duitsland de grootste van Europa. Acea wil deze afzetaantallen behouden bij de bepaling of voertuigfabrikanten in 2021 hun CO2-doelstelling halen. “Niet meetellen van de VK-data zou de industrie erg weinig tijd geven om de strategie aan te passen.” Om die reden pleit Jonnaert ervoor de berekening van CO2-data te handhaven: alle 27 EU-lidstaten inclusief de uitkomsten van het Verenigd Koninkrijk.

Douane

Verder wijst de fabrikantenkoepel op het belang van soepele doorgang van onderdelen. De productie van auto’s is veelal gebaseerd op just-in-time toelevering. Elke nieuwe douanecontrole na Brexit zou leiden tot grotere productiekosten en -vertraging. In het slechtste scenario zou zelfs stilzetten van de band kunnen volgen. Om die reden acht Acea het van groot belang dat het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie. Sowieso zouden de wederzijdse overheden er goed aan doen nu al hun import-/exportprocedures te vereenvoudigen en hun douanepersoneel te versterken.

Horrorscenario

Mocht Brexit uitmonden in het horrorscenario – heffing van tarieven op elkaars personen- en bedrijfswagens – dan is dat een enorme lastenverzwaring voor zowel de autofabrikanten als de eindgebruikers, aldus Acea. Vorig jaar uitte de organisatie samen met Clepa ook al haar zorgen. Destijds ging het om de concurrentiepositie van de Europese automotive industrie.

Tags: , ,

Dago Skoda-dealer van het jaarVroomshoop derde depot Mega…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties