bekeken: 1398 x
Waardeer dit artikel:
66 votes, average: 2,36 out of 566 votes, average: 2,36 out of 566 votes, average: 2,36 out of 566 votes, average: 2,36 out of 566 votes, average: 2,36 out of 5
(2,36)
(Inloggen is vereist)

Adaptieve automaat Audi sjoemelt

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 14 november 2016, 10:12

Leestijd: 1 minuut

Met manipulatie van software in zijn adaptieve automatische versnelling heeft Audi de emissiewaarden in testsituaties op een lager niveau gebracht dan in de rijpraktijk op de weg. Het gaat om de AL 551 (achttraps automaat) en de DL 501 (zeventraps), toegepast in de A5, A6 en A7.

Het VW-concern meldt dat in een officiële verklaring, uitgegeven nadat diverse Duitse media over de kwestie hadden gepubliceerd. Bij hun berichtgeving beriepen twee omroepen en een dagblad zich op een uitgelekt, recent document dat Volkswagen van rechtswege heeft opgesteld. Deze informatie diende ter technische verduidelijking voor het Kraftfahrtbundesamt (KBA, de Duitse RDW).

Onder dagelijkse omstandigheden op de weg ‘leert’ een adaptief schakelprogramma van de rijsituatie en past het de schakelmomenten aan. Dat is een ander uitgangspunt dan een testopstelling en kan derhalve tot afwijkende uitkomsten leiden. Volgens juristen van Volkswagen is dit overigens een gegeven waarmee alle autofabrikanten te maken hebben. Van de eigen ingrepen geeft het concern in het document twee voorbeelden: de katalysator geforceerd op bedrijfstemperatuur brengen (bij dieselmotoren) en de automaat eerder laten opschakelen (diesel- én benzinemotoren). De katalysator zou onder testomstandigheden nagenoeg altijd zijn hoogste werkingsniveau bereiken, iets dat onder normale condities slechts uiterst zelden voorkomt. In het tweede voorbeeld blijft het toerental dankzij het snellere opschakelen aanmerkelijk lager dan op de weg, met een minder sterke uitstoot van NOx en CO2 als gevolg.

Grijs gebied

De vraag is in hoeverre de ingrepen die nu zijn geopenbaard juridisch in de haak zijn. Mogelijk is sprake van een grijs gebied. In het VW-document zeggen juristen dat de KBA, waar het de ingreep met de katalysator betreft, heeft laten weten dat Europa geen onderscheid maakt tussen theorie en praktijk. Bij de automaatingreep is volgens Volkswagen zelf ‘niet uit te sluiten’ dat de overheid een en ander ontoelaatbaar vindt. Of dat zo is, zal binnenkort blijken: zowel de KBA als de Amerikaanse autoriteiten buigen zich over een reactie.

Tags: , , , , , , ,

Louwman Dealer Group omarmt…Samsung via Harman in…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties