Bijtelling remt verkoop elektrische auto’s

Dit jaar zijn er tot nu toe 1.467 volledig elektrische auto’s verkocht. Dat is 20 procent minder dan vorig jaar. De invoering van de bijtelling voor elektrische auto’s blijkt de verkoop sterk af te remmen. Dit blijkt uit cijfers van Autotelex.

Terwijl juist vorig jaar een piek optrad in de verkoop van volledig elektrische auto’s (2.522 registraties in januari tot en met december 2013), is de verkoop dit jaar weer flink teruggelopen. De prognose is dat we dit jaar afsluiten met 1.942 nieuw verkochte elektrische auto’s. Dat is een uiteindelijke daling met 23 procent.

Deze prognose is gebaseerd op de normale verhouding tussen verkopen voor en na 18 september over de laatste vijf jaren. Een eindejaarssprint voor elektrische auto’s is niet te verwachten, omdat de regelgeving in 2015 exact gelijk is aan die van 2014 voor elektrische voertuigen. Wel komen er twee nieuwe elektrische modellen nog dit jaar op de markt: De Kia Soul EV en de eGolf. De verkoopaantallen in 2014 van deze modellen zijn niet meegenomen in de prognose.

De best verkopende volledig elektrische auto is de Tesla Model S. Daarvan werden in 2013 1.197 exemplaren geregistreerd. Dit jaar zijn dat er tot 18 september 757. De klap lijkt vooral hard aan te komen bij Renault. De ZOE werd in 2013 571 keer verkocht, dit jaar tot 18 september slechts 115 keer.

Zwalkend beleid

Oorzaak van de sterk afgenomen interesse in elektrische auto’s is, naar het zich laat aanzien, het terugdraaien van diverse belastingvoordelen. Zo is dit jaar een bijtelling van 4 procent ingevoerd. Bovendien zijn diverse fiscale investeringsfaciliteiten vervallen, zoals de kleinschaligheidsaftrek (KIA) en de willekeurige afschrijving (VAMIL). Bovendien is er onzekerheid over de vrijstelling MRB, want die vervalt per eind 2015. “De overheid biedt geen enkele stimulans voor elektrisch vervoer”, zegt restwaardedeskundige Joost Klaren van Autotelex. “Aan de ene kant heeft de regering een harde doelstelling van 200.000 elektrische auto’s in 2020, aan de andere kant worden rijders van elektrische auto’s belast met een bijtelling van 4 procent en vallen voordelen weg.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.