Branchepartijen in projectgroep NEN 9140

Robert Bosch, The Alwaysbemobile Company, AD Benelux, Focwa, ANWB, VBS, Abned, Brandweer Nederland en adviesbureau Akse Automotive, aangevuld met enkele deskundige leden van normcommissie NEC 623 uit de elektriciteitsbranche, zijn de projectgroep NEN 9140 gestart. Dit is gebeurd om veilig aan hybride en elektrische voertuigen te kunnen werken.

In het voorjaar van 2013 komen zij met een branchespecifieke invulling van NEN 3140, het werken aan elektrische installaties. “Deze norm is echter zeer breed van opzet en vooral toegeschreven op de elektrotechnische installatiebranche. Daarom is er een projectgroep ‘Veilig werken aan -voertuigen’ van start gegaan, waar kennis van de mobiliteitssector en de elektrotechniek wordt samengevoegd”, aldus NEN.

Met de opmars van de hybride en elektrische voertuigen is er in de autobranche sprake van een uitbreiding van toegepaste technieken. Reparatie, onderhoud, demontage van en ook hulp bij calamiteiten met de -voertuigen gaat gepaard met andere gevaren en risico’s, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke elektrische spanningen.

Met NEN 9140 krijgt de autobranche bruikbare handvatten voor dagelijks gebruik en worden interpretatieverschillen van NEN 3140 voorkomen. Midden volgend jaar moet de definitieve versie van de Arbo-regelgeving beschikbaar komen.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.