iPhone-glas evolueert naar voorruit Ford GT

Gorilla-glas, bekend geworden als het glas dat voldeed aan Steve Jobs’ stringente inkoopcondities en kwaliteitseisen voor de iPhones, debuteert in de autoindustrie. Ford rust de nieuwe GT ermee uit omdat het duurzamer heet te zijn maar ook dertig procent lichter is.

Het glas is al sinds 2007 te vinden in de gadgetwereld. Van een positie verwerven binnen de consumentenelektronica naar een voorruit ontwikkelen die onder hoge snelheden bestand is tegen opspattende ZOAB-bestanddelen vergt echter nog wel het nodige. Ook BMW heeft het Gorilla-glas inmiddels toegepast in de i8, maar alleen in het interieur en niet zoals nu bij Ford voor exterieur-glas. Het Gorilla-glas is volgens Ford een kwart tot de helft dunner en een derde lichter maar het kent ook een grotere krasbestendigheid.

In de 2016-editie van de Ford GT is het Corning Gorilla Glass niet alleen te vinden als voorruit en in de motorkap, maar ook in het schutbord tussen de motorruimte en de passagiers.

Net als ‘gewoon’ veiligheidsglas dat gebruikt wordt voor autoruiten, betreft het hier een meerlaagse ruit. De versterkte binnenste laag heeft onder meer een geluidabsorberende thermoplastic. In totaal is een dikte van drie, vier millimeter maximaal, terwijl dat bij regulier glas kan oplopen tot zes millimeter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.