Kilometerfraude tussen België en Nederland

In het grensverkeer tussen België en Nederland krijgen substantiële aantallen occasions een lagere kilometerstand mee dan geregistreerd staat in het land van herkomst.

Dat stelde Michel Peelman tijdens het Remarketing Event in Brussel. Peelman is gedelegeerd bestuurder van Car-Pass dat in België de kilometerstanden registreert.

Van de 8.300 voertuigen die vanuit België naar Nederland zijn geëxporteerd zijn er 768 fraudegevallen geconstateerd, ofwel 9,3 procent. Gemiddeld is de teller 68.662 km teruggedraaid. Bij voertuigen met een stand boven de 150.000 km is er zelfs bij 27,5 procent sprake van fraude.

Vanuit Nederland naar België is de exportstroom weliswaar beduidend kleiner, maar het aantal fraudegevallen juist hoger. Van de764 voertuigen, zijn er 101 fraudegevallen ofwel 13,2 procent. Gemiddeld is de teller 118.441 km teruggedraaid.

Vanuit de Europese Commissie wordt onderzocht of het mogelijk is een centrale databank te koppelen aan de apk. Probleem volgens Peelman is dat de eerste controle pas na drie of vier jaar plaatsvindt, terwijl Car-Pass in vier jaar tijd al gemiddeld acht kilometerstanden per auto heeft genoteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *