Schaeffler haalt productie weg uit VK

De Duitse onderdelenfabrikant Schaeffler, bekend van merken als LuK, INA en FAG, sluit op termijn twee van zijn drie fabrieken in het Verenigd Koninkrijk. Schaeffler zegt in een persmededeling dat de onzekerheid door de aanstaande Brexit die beslissing naar voren heeft gehaald.

Schaeffler is van plan de fabrieken in Plymouth (Zuidwest-Engeland) en Llanelli (Wales) te sluiten. De productie wordt verplaatst naar andere fabrieken van Schaeffler in Duitsland, China, Zuid-Korea en de VS. Een derde fabriek, in het Noord-Engelse Sheffield blijft wel open. Daarnaast heeft Schaeffler in het VK nog twee distributiecentra, in Sutton Coldfield (industrieproducten) en Hereford (automotive aftermarket). Die zullen op den duur samengevoegd worden op de locatie in Hereford.

Brexit

De sluiting van vestigingen in het VK wordt in verband gebracht met de reorganisatie onder de noemer ‘Agenda 4 plus One’, maar de aanstaande Brexit wordt daarbij wel expliciet genoemd. Slechts 15 procent van alle in het VK geproduceerde onderdelen blijft in het land zelf, de rest wordt geëxporteerd. Teneinde efficiëntie te kunnen verhogen wil Schaeffler de productie verplaatsen naar die gebieden waar de producten nodig zijn. Tel daarbij op de onzekerheid rond de Brexit en de beslissing om zich gedeeltelijk uit het VK terug te trekken was gemaakt. Jürgen Ziegler, ceo van de Europese regio: “Een wereldwijd bedrijf moet de marktomstandigheden regelmatig analyseren en zijn aanwezigheid in de verschillende regio’s optimaliseren. De voorgestelde Britse maatregelen weerspiegelen deze zakelijke realiteit.”

Werkgelegenheid

Bij de diverse vestigingen van Schaeffler in het VK werken in totaal iets meer dan duizend mensen. Greig Littlefair, algemeen directeur van Schaeffler in het VK: “We zullen de discussies met de betrokken medewerkers op een transparante en eerlijke manier voeren. Bovendien zullen we de belangen van onze klanten blijven beschermen en hen zo weinig mogelijk van deze verandering laten merken.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3053 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters