Vlugzout voor de dealer

Nog nat achter de oren mocht ik twaalf jaar geleden beginnen aan mijn eerste baan bij Beers Bedrijfsauto (de toenmalige Nederlandse Scania-importeur en -dealer). Een geweldige leerschool bij een van de best presterende bedrijven in de autobranche.

Een bedrijf waar de werkplaats en dienstverlening om het product heen centraal werden gesteld. Hoewel niet vies van fl eetdeals draaide het zeker niet alleen om de aantallen en werd een goede klant toch vooral gedefi nieerd als een klant die veel kilometers rijdt en vaak voor onderhoud in de werkplaats komt.

Die definitie van een goede klant in de bedrijfswagenbranche kan naar mijn mening rechtstreeks worden overgenomen door de personenautobranche. Bij veel universelen is dat al het geval en langzamerhand dringt dit besef ook door tot het merkkanaal. Zeker het afgelopen jaar werd namelijk pijnlijk duidelijk dat hoge aantallen weinig tot niets brengen. Het dealerrendement zakte naar 0,78 procent ondanks sterke verkoopcijfers.

Toch leidt het toenemend besef nog te weinig tot daden. Er zijn weliswaar dealers die zich wenden tot universele concepten, maar van een grootscheepse aanval op de universele markt is (nog) geen sprake. Dit bleek onlangs ook uit de ‘Aftersales Battle’, een bijeenkomst die ING samen met Automotive Insiders hield en waarin de strijd in aftersales centraal stond. Terwijl de universeel in de zaal zich opstelde als een dansende en uit dagende Muhammad Ali bleef het in de hoek van de merkdealer enigszins stil.

Wellicht is het beter om strijd te vermijden en samen te werken, zo klonk het. Samenwerking zou inderdaad een prachtig ideaal kunnen zijn, maar gezien het verschil in cultuur tussen merkkanaal en universeel ligt dit niet voor de hand. Daar komt nog eens bij dat de aftersalesmarkt in toenemende mate onder druk komt te staan. Het consumentenvertrouwen en de koopkracht dalen, de werkloosheid stijgt en het aantal gereden kilometers loopt terug. Ook het recent gesloten bezuinigingsakkoord waarbij de kilometervergoeding voor werknemers volledig wordt belast zal ervoor zorgen dat de werkplaatsomzet een flinke klap te verwerken krijgt. De consument zal nog kritischer worden op waar hij of zij de auto voor reparatie en onderhoud parkeert. Een flinke concurrentiestrijd is onvermijdelijk.

Partijen die onder dat soort omstandigheden geen actie ondernemen worden al snel de hoek in gedrukt. Iets wat brancheorganisatie Bovag Autodealers zich realiseert. Deze coach probeert zijn pupil, de dealer, met aanmoedigingen de ring in te sturen. Een toekomstvisie 2020, een website verplaatsjezelf.nl en een dealercongres werden aangehaald om de dealers aan te zetten tot verandering. Of het genoeg is zal moeten blijken… Wellicht dat de brancheorganisatie het jaarlijkse RODI-onderzoek, waarin men de importeur de maat neemt, eens kan vervangen door een zelfkritische variant. Tevens hoop ik dat de maandelijkse persberichten over de verkoopaantallen ingeruild worden voor een versie waarin de nadruk veel meer wordt gelegd op de prestaties in aftersales. De dealer kan nog wel een dosis vlugzout gebruiken. Voorlopig danst de universeel ongehinderd de ring door. “I’m the greatest”, klinkt het door de arena…“Float like a butterfly, sting like a bee.

Max Erich

Max Erich is sectoreconoom bij ING Economisch Bureau.

Van Max Erich zijn er nog 14 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Max Erich

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *