bekeken: 984 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Autosector sterkste industriële groeier

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 10 april 2017, 14:57

Leestijd: < 1 minuut

Van alle Nederlandse industriële bedrijvigheid is momenteel de autosector de sterkste groeier. Dat is vooral te danken aan het feit dat VDL Nedcar in 2017 nieuwe varianten produceert van de Mini (maart) en de BMW X1 (augustus).

Tot die conclusie komt ING Economisch Bureau in zijn jongste statusupdate van de Nederlandse economie. De kop van het bericht – ‘Lentezon voelbaar in alle sectoren’ – duidt op een brede positieve tendens. Bij de industriële bedrijven raken de orderboeken steeds voller, ondanks de internationale politieke onzekerheid.

bmw-x1VDL Nedcar gaat vanaf augustus 2017 in Born de BMW X1 produceren. Het is de eerste keer dat de autofabriek van het industriële familiebedrijf een model van dit merk gaat maken. Van het Mini-label lopen sinds maart ook de plug-in hybrid en sportieve John Cooper Works van de band. ‘Born’ produceerde al de 3-deurs, cabrio en Countryman.

Niet alleen Nedcar maar ook de beter scorende toeleveranciers aan voertuigfabrikanten geven de nationale auto-industrie een duwtje in de rug. Zij profiteren van stijgende autoverkopen, met name in Duitsland (goed voor 44 procent van de onderdelenomzet ‘made in Holland’). Ook nam de afzet van ‘onze’ toeleveranciers lichtjes toe in het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Hogere versnelling

Buiten de nationale auto-industrie schakelen volgens ING ook exporterende bedrijven, zoals de groothandelaren en transporteurs, in een hogere versnelling. De toegenomen productie zet veel bedrijven aan tot investeringen in machines, voertuigen en IT. Accountantskantoren krijgen extra vragen over investeringsplannen van snel groeiende klanten. In de transportsector leidt de krapte al tot hogere lonen. Brexit, Europese verkiezingen en protectionisme zijn negatieve factoren, erkent ING. Maar vooralsnog wegen het economisch herstel in Europa en de zwakkere euro (t.o.v. de USD) zwaarder.

De Nederlandse economie als geheel groeit dit jaar stevig door: ruim twee procent, net als in 2016. Regionaal presteren vooral Amsterdam en de regio Eindhoven goed, met groeipercentages van ruim drie procent.

Tags: , , ,

Zakelijke variant pechhulp…Fastned groeit sterk
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties