bekeken: 684 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Column Juul Adriaanse: Hardleers

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 22 maart 2019, 09:18

Leestijd: 2 minuten

Dagelijks wordt ons kantoor gebeld met de vraag: “Hebben jullie nog ervaren monteurs beschikbaar?” Ook krijgen we geregeld dezelfde vraag voor serviceadviseurs en verkopers. Helaas beschikken we niet over een kloonmachine of kunnen we snel even een blik monteurs, serviceadviseurs of verkopers opentrekken, dus moeten we vaak melden dat we hierin op korte termijn niets kunnen betekenen.

juulIk herinner me deze situatie uit het verleden, want de arbeidsmarkt is net zo bewegelijk als onze economie. Het ene moment krijg je de monteurs niet aangesleept, dan weer is er een overschot. Dit vraagt om goed plannen en vooral ook investeren in samenwerkingen en de ontwikkeling van mensen. In elke branche moet je inspelen op kansen en ontwikkelingen, en hierop blijven voorsorteren. Het klinkt allemaal zo ontzettend logisch en toch moet ik helaas constateren dat de meeste bedrijven in de automotive hier niet mee bezig zijn. Ze leven in de waan van de dag en denken niet vooruit.

Niet actief

Zo herinner ik me de situatie van een jaar of vijftien geleden, toen er ook een tekort aan monteurs was. ROC’s leverden er maar een beperkt aantal af, waarvan er velen uitstroomden naar de installatietechniek. Deze branche had wél geïnvesteerd in opleidingen en goede contacten met ROC’s. Natuurlijk zijn er ook autodealers die actief in gesprek zijn met ROC’s, of die een eigen (intern) opleidingstraject hebben ontwikkeld, maar het gros van de Nederlandse dealers is hier niet actief mee bezig, met alle gevolgen van dien.

Door de toenemende vergrijzing en een consument die sneller lijkt te veranderen dan onze marketinggoeroes kunnen bijbenen, dreigt hetzelfde personeelstekort te ontstaan in de verkoop. Ook hier is veel vraag naar personeel, maar weinig aanbod. En ondertussen maar klagen over de druk op de arbeidsmarkt, jobhoppers en het chronisch tekort aan talent. Wanneer gaan we nu eens leren van onze fouten?

Investeren

De oplossing lijkt mij simpel: investeer in medewerkers. Help ze met het ontwikkelen van hun vaardigheden en luister naar hun behoeftes en speel hierop in. Durf ook talent uit andere branches te halen. Instelling en ervaring zeggen vaak veel meer dan opleidingen en diploma’s. Ik weet zeker dat de kwaliteit van uw organisatie hier niet slechter van zal worden. Kortom: het wordt tijd dat nieuwe talenten de automotive komen versterken, vindt u ook niet?

Juul Adriaanse is recruitment manager en consultant bij Jobs That Work|Advice That Works.

Tags: , , ,

Dijkstra Auto’s…Winst Stern nog maar half…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties