bekeken: 1234 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Column Thijs de Baaij: Alles is mogelijk

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 27 oktober 2017, 08:51

Leestijd: 2 minuten

“Toen Bovag mij twee jaar geleden benaderde om mee te doen met de verkiezing Autobedrijf van het Jaar, was ik aanvankelijk afwerend. ‘Ik ben er nog niet klaar voor’. Later dacht ik: we proberen het gewoon en zien wel hoe ver we komen. Ik zou bijna zeggen: de rest is geschiedenis. Nu is onze titel écht geschiedenis, want met Autobedrijf Tjeerdsma staat de opvolger klaar. Van harte gefeliciteerd.

Thijs de BaaijDe titel heeft van ons geen ander bedrijf gemaakt. We hebben gewonnen vanwege wie we zijn, wat we doen en hoe. Dat pad zijn we blijven bewandelen. Toch zijn er veel effecten geweest. Uiteraard de publiciteit. Daarnaast komen mensen soms eerder bij ons uit, wanneer ze kunnen kiezen uit een paar aanbieders. Omdat de titel ‘Autobedrijf van het Jaar’ ze een goed gevoel geeft. Vertrouwen in plaats van wantrouwen, wat toch de standaardhouding is bij veel mensen die een autoshowroom binnenstappen.

Daarnaast heb je er ineens een hoop ambassadeurs bij, in de vorm van je bestaande klanten. Die zeggen binnen hun netwerk: ‘Ik zit bij Thijs de Baaij, het beste autobedrijf van Nederland, door de Bovag gekozen’. En de positieve publiciteit heeft me ook geholpen om een prima nieuwe werkplaatschef te vinden. De opvolger werkte voorheen bij een Audi-dealer en stapte mede vanwege de titel over naar ons. Want ook in de branche zelf word je ineens veel beter zichtbaar als – met alle respect – ‘gewone’ universeel.

Nadelen

Nadelen zijn er ook. De weg ernaartoe kost de nodige tijd. Je bedrijf moet doorlopend top zijn. Dat maakte mij ook wel wat onrustig, zeker als je weet dat straks die consultant komt – uiteraard een half uur te vroeg. Nu weet die man best dat wij hebben staan schrobben als een dolle en dat de werkelijkheid waarschijnlijk iets minder strak zal zijn. Toch: de eerste indruk die je wilt maken moet honderd procent zijn. En dat kost nu eenmaal tijd en energie. Niettemin raad ik iedereen aan om mee te doen. Of je nu halve finalist bent, finalist of winnaar, dit is de enige prijs die er echt toe doet als universele garage. Alleen al het feit dat je van de 3300 Bovag Onafhankelijke Autobedrijven, ook al doen ze niet allemaal mee, zo ver bent gekomen biedt je als ondernemer aanknopingspunten. Je moet het wel goed uitdragen naar je klanten. Dat het niet alleen stemmen zijn, maar ook kritisch inhoudelijke zaken. Dat een consultant acht uur binnen je bedrijf alle facetten komt doornemen. Dat er mystery shoppers komen.

Positief

Het is lastig om concreet te maken wat deze brancheprijs financieel oplevert. Onze omzet t/m augustus was 9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor welk percentage ligt dat aan de titel? Niet lang geleden hebben we onze naam veranderd, de site vernieuwd, de uitstraling op een hoger plan gebracht. Die positieve lijn is er de afgelopen jaren telkens geweest. Ik vind de prijs vooral voor onszelf een bevestiging van het harde werken. Iets waarvan je dacht dat het onmogelijk was, is toch gelukt. Dat heeft mijn eigen manier van denken beïnvloed als het gaat om ambities en plannen: het is onmogelijk, maar het kan altijd, in plaats van: het is onmogelijk punt.”

Deze column staat ook in nummer 10 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 20 oktober verscheen.

Tags: , , ,

Nederland heeft beste…Automotive Insiders over…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties