ANWB autoverzekering beloont veilig rijden

Een dongel in de OBD-poort registreert in hoeverre de verzekerde zich houdt aan de voorwaarden ten aanzien van de rijstijl. Per app ontvangt de gebruiker elke tien dagen feedback. De rijscore bepaalt de hoogte van de eventuele korting op de basispremie. Veilig rijgedrag komt in de nieuwe verzekering neer op tijdig en niet te hard remmen, defensief bochtgedrag, normaal optrekken en respect voor de maximumsnelheid. Wie zondigt krijgt niet direct een hogere premie, wel adviezen ter verbetering. Bij zes keer gevaarlijk rijden stuurt de ANWB het dringende verzoek om binnen dertig dagen het gedrag te verbeteren. Blijft de situatie ongewijzigd, dan wordt de verzekering beëindigd. Rijdt iemand meer dan vijftig kilometer per uur te hard, dan wordt binnen vijf dagen opgezegd of moet de betrokkene binnen die termijn zelf overstappen.

Doorlopend inzicht

De ANWB is de eerste grote verzekeraar die pay as you drive aanbiedt. “Uniek”, zoals de bond stelt, is het nieuwe product in Nederland niet. In navolging van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar verschillende grote verzekeringsmaatschappijen het model al jaren aanbieden, kent ons eigen land onder meer Fairzekering (sinds 2014), vorig jaar gevolgd door Voorop. In beide gevallen ontvangt ook hier de verzekerde doorlopend inzicht in de scores van zijn rijgedrag. De premie varieert mee. Over de concrete resultaten tot nog toe doen beide bedrijven geen nadere mededelingen.

De ANWB experimenteert al langer met dongel en telematica. Zo werd in het voorjaar van 2014 onder de noemer Connected Car een obd-dongel geïntroduceerd, om ervaring op te doen. De oplage van ruim duizend stuks raakte onlangs uitverkocht. Desgevraagd zegt het Verbond van Verzekeraars te verwachten dat in navolging van de ANWB ook andere grote verzekeraars in Nederland met een pay as you drive-achtig aanbod zullen komen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *