ANWB Veilig Rijden app voor smartphone

De ANWB heeft een app ontwikkeld waarmee weggebruikers hun rijgedrag kunnen monitoren en verbeteren. De app werkt ongeacht bouwjaar of automerk en is onderdeel van de Veilig Rijden Autoverzekering, die positief rijgedrag beloont met premiekorting.

Met de komst van de app gaat de Veilig Rijden Autoverzekering een nieuwe fase in. Een smartphone is dankzij de ingebouwde GPS-zender en accelerometer bij uitstek geschikt om rijgedrag te meten. Voorheen was dat alleen te meten met een dongel. Daardoor was de verzekering niet beschikbaar voor auto’s van vóór 2001, omdat daarin geen dongels aangesloten konden worden.

Nieuwe functionaliteiten

De nieuwe app kent enkele extra functionaliteiten. Naast de bestaande metingen van snelheid, acceleratie, remmen en snelheid in bochten registreert de app ook het smartphonegebruik tijdens het rijden. Productmanager Martijn Smidt: “Afleiding door smartphones is een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid. We willen onze klanten helpen het gebruik tijdens het rijden te weerstaan. Daarom krijgen ze voortaan ook op dit onderdeel feedback van ons.” Telefoongebruik wordt niet meegenomen in de rijscore.

Minder schade

De Veilig Rijden Autoverzekering bestaat inmiddels drie jaar en heeft ruim 35.000 gebruikers. In totaal legden zij ruim 440 miljoen kilometer af. Ze rijden volgens de ANWB veiliger en veroorzaken minder schade dan mensen met een reguliere autoverzekering. Van de gebruikers krijgt 89 procent korting op de premie. De gemiddelde rijscore is 75 (uit 100). Het blijkt dat klanten hun scores verbeteren naarmate ze langer gebruik maken van de verzekering, mede dankzij de feedback.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †