Goed nieuws uit Brussel: OBD-poort blijft open

Het lijkt erop dat de Europese Commissie zich sterk maakt voor een open OBD-poort. Dit lobbysucces meldde Cor Baltus (niet alleen ceo van Partspoint, maar ook voorzitter RAI Aftermarket en bestuurslid Figiefa) tijdens het Nationaal Aftersalescongres op 13 december in Bunnik in het dubbelinterview met Gerard ten Buuren (voorzitter Bovag Onafhankelijke Autobedrijven en actief binnen Cecra). In Brussel lobbyen zij samen voor de belangen van de Europese onafhankelijke aftermarket.

Een open OBD-poort is goed nieuws voor het universele autobedrijf, maar ook voor dealerbedrijven en leveranciers van diagnoseapparatuur, zo stelde Ten Buuren. Nu is het nog zo dat een aantal autofabrikanten de toegang tot de data uit de auto in toenemende mate bemoeilijkt.

eCall

Het probleem is met name actueel met de komst van eCall. Vanaf 31 maart 2018 is dit systeem verplicht in alle nieuwe auto’s. Met eCall maakt de auto bij een zwaar ongeval zelf contact met hulpdiensten. Omdat eCall gebruikmaakt van telematica wordt dat laatste breed ingezet om data uit de auto te genereren. “Met de komst van eCall dachten we dat er wel duidelijke wetgeving zou komen, maar nu blijkt bijvoorbeeld dat helemaal niet beschreven is welke data er op de OBD-poort komt. Dat was ook niet nodig, omdat iedereen gebruik maakt van de OBD-poort. Dan hoef je ook niet te beschrijven welke data erop komt”, aldus Baltus. “De wetgeving moet eind van dit jaar af zijn, dus veel tijd om er dingen uit te halen is er niet meer. Let wel, de race is nog niet gelopen, maar het ziet er goed uit voor het onafhankelijke kanaal.”

Over the air

Op lange termijn wordt de OBD-poort wel overbodig, stelde Baltus. “Op het moment dat informatie door de lucht gaat, is de OBD-poort niet meer nodig. Zelfs de apk zal op lange termijn continu en over the air plaatsvinden. Dat geldt ook voor software-updates en een groot aantal diagnosewerkzaamheden.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3836 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters