Zelfrijdende auto nog weinig fans

Een Brits consumentenonderzoek onder 1700 ‘ervaren’ automobilisten, laat zien dat ruim 75 procent niet gelooft in een volledig zelfrijdende auto. Veertig procent is zelfs tegen de komst van autonoom rijdende auto’s op de openbare weg

Dit recent gehouden onderzoek lijkt veel – ook qua uitkomsten – op een Duits onderzoek (opdrachtgever was Continental) dat in januari dit jaar werd gepubliceerd. Daarin gaf 77 procent van het aantal ondervraagde autorijdende consumenten aan geen vertrouwen te hebben in een zelfrijdende auto.

Onwetendheid

In 2013, toen Continental een vergelijkbaar (in meerdere landen uitgevoerd) onderzoek liet houden, gaf 66 procent aan geen vertrouwen te hebben in een volledig zelfrijdende auto. Zowel de Britse als de Duitse onderzoekers benadrukken dat de autonoom rijdende auto niet zo zeer op de technologie wordt ‘afgeserveerd’, maar vooral door onwetendheid. Maar ook door de incidentele ongevallen die in tegenstelling tot ongelukken met een ‘gewone’ auto, breed aandacht krijgen in de pers. Een Tesla die iemand dood rijdt is voorpaginanieuws; ieder andere merk dat niet (deels) over autonome eigenschappen beschikt, haalt überhaupt nauwelijks de pers. In aanloop naar de autonome auto, of die er nu in 2025 of 2060 pas komt, levert het in ieder geval een hoop ADAS op. Daar bouwen consumenten de komende jaren veel ervaring mee op. Wellicht dat die ervaring over enige tijd de anti-autonoom stemming omdraait.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1702 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen