fbpx
bekeken: 714 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Dieselgate: ex-ceo Audi Stadler aangeklaagd

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 31 juli 2019, 14:18

Leestijd: < 1 minuut

Bijna vier jaar na de onthulling van ‘dieselgate’ is een nieuwe passage toegevoegd aan het toch al zo dikke dossier. Ex-Audi-topman Rupert Stadler is vandaag in eigen land aangeklaagd wegens fraude, gerelateerd aan het dieselschandaal.

De bekendmaking komt na een relatief lange windstilte. Stadler kwam in oktober vorig jaar op vrije voeten, na enkele maanden in voorarrest te hebben doorgebracht. Om buiten de gevangenis te mogen verblijven, moest Stadler toezeggen geen contact te zoeken met oud-collega’s van Volkswagen AG of anderen die van doen hadden met het dieselschandaal.

In de voorbije driekwart jaar is kennelijk voldoende bewijs gevonden om een strafrechtelijke procedure in te stellen. Stadler (56) zou al in september 2015 geweten hebben van het bedrog om diesels via softwareaanpassing schoner te laten lijken dan ze waren – maar er niets tegen hebben ondernomen. Ook zou hij geprobeerd hebben getuigen en betrokkenen te beïnvloeden. Zijn advocaat weerspreekt de beschuldiging.

Ook drie andere personen zijn deze week aangeklaagd. Hun identiteit is niet openbaar gemaakt, maar het openbaar ministerie laat weten ze ervan te verdenken actief te hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de sjoemelsoftware. Op de rollenbank scoorden de dieselmotoren daardoor aanmerkelijk beter wat betreft milieuprestaties dan op de openbare weg.

VS, Europa

Het Duitse Openbaar Ministerie in München zegt dat in totaal 250.712 voertuigen van Audi, 71.577 van Volkswagen en 112.131 van Porsche voorzien waren van de gewraakte software. Ze zouden met name in de VS en Europa zijn verkocht.

Tags: , ,

Vernieuwde website LesonalOok concept-cars op historisch…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties