Leasemarkt beleefde sterke groei in 2019

Vrijwel alle leasemaatschappijen zagen in 2019 hun wagenpark groeien. De sector is “in goede conditie begonnen aan het moeilijke coronajaar 2020”. Dat meldt Aumacon, kennisbureau voor de mobiliteitssector, in zijn vandaag verschenen onderzoek naar de honderd grootste autoleasemaatschappijen in Nederland.

Deze zesde editie van het jaarlijkse overzicht analyseert de situatie in 2019, toen ‘groei’ nog het sleutelwoord was. De tien grootste maatschappijen hadden vorig jaar 71,5 procent van alle leaseauto’s in hun beheer (915.350 voertuigen). Dat is iets minder dan in 2018 (72,1 procent) en in 2017 (72,6 procent). “De allergrootste leasebedrijven leveren iets van hun zeer dominante positie in. Maar enkelen daaronder zien hun wagenpark nog steeds stevig groeien”, licht Aumacon-directeur Clem Dickmann toe. “We zien feitelijk groei over de gehele linie van de Top-100, maar de grootste groeiers zijn nu met name juist onder de top-10 te vinden, in de subtop.” Leaseplan was ook in 2019 met afstand de grootste lessor van ons land (189.220 auto’s), gevolgd door Volkswagen Pon Financial Services (165.100). Beide koplopers zagen vorig jaar hun wagenpark toenemen met respectievelijk 12,8 procent en 11,6 procent.

Registraties

Volgens de jongste prognose van Aumacon zullen dit jaar zo’n 68.000 nieuwe private-leaseauto’s worden geregistreerd (2 procent meer dan in 2019). Bij de zakelijke leaseauto’s gaat zich naar verwachting een fikse afname voordoen: een totaal van 125 duizend voertuigen, 25 procent minder dan in 2019. Beide trends voltrekken zich in een, als gevolg van corona, naar verwachting met 21 procent dalende totaalmarkt. Leasemaatschappijen zullen in 2020 ruim 52 procent van de registraties voor hun rekening nemen, stelt Aumacon.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.