‘Rabobank mag leaseauto’s niet afnemen’

De Rabobank is door de rechter teruggefloten nadat het de leaseauto van 29 medewerkers van drie lokale vestigingen wilde afnemen. Niet rechtsgeldig, oordeelde de rechter.

Door een reorganisatie werd de macht van deze lokale banken ingeperkt. Een nieuwe leaseregeling hoorde tot het pakket maatregelen. Daardoor verloren medewerkers die zakelijk minder dan twintigduizend kilometer reden het recht op een leaseauto. 29 Rabobank-medewerkers spanden daarop een rechtszaak aan tegen de bank.

Arbeidsvoorwaarde

Daarover bericht het FD vanmorgen. Eisers beargumenteerden dat de leaseauto onderdeel was van de arbeidsvoorwaarden. Dat argument werd door de rechter in zijn uitspraak overgenomen. Rabobank bracht daartegenin dat een leaseauto een regeling is en niet een arbeidsvoorwaarde, maar daar ging de rechter niet in mee. De rechter oordeelde voorts dat de eenzijdige wijziging van deze arbeidsvoorwaarde door de Rabobank niet rechtsgeldig is. De bank had de arbeidsvoorwaarde alleen eenzijdig mogen wijzigen als de bank daar een zwaarwichtig belang bij zou hebben gehad. Rabobank voerde aan dat het kostenbesparingen moet doorvoeren om de toekomst zeker te stellen, maar dat medewerkers daarom hun leaseauto moesten inleveren, ging de rechter te ver. “Hetgeen Rabobank over haar financiële situatie heeft gesteld brengt niet mee dat direct ingrijpen noodzakelijk is, of dat Rabobank de kosten van de leaseauto’s voor eisers niet kan dragen”, aldus de uitspraak.

Hoger beroep

Voorlopig behouden de medewerkers dus hun leaseauto. De Rabobank heeft desgevraagd aan het FD laten weten dat de bank tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 28 december 2018 om 14:11
    Permalink

    Alleen als een arbeidsovereenkomst melding maakt van het ter beschikking stellen van een auto “voor zover en zolang dat noodzakelijk is” voor uitoefening van de werkzaamheden kan de werkgever (bij wijziging van de werkzaamheden) met succes de auto terugvorderen. Elke andere toezegging geldt als arbeidsvoorwaarde, die inname van de auto alleen met goedvinden van de medewerker kan worden aangepast of ingetrokken. Kortom: Rabo zou er goed aan doen een vergelijk te treffen met de medewerkers, b.v. met een gesponsorde private-lease.

Reacties zijn gesloten.