‘SUV-verkopen belemmeren CO2-verlaging’

De groeiende populariteit van SUV’s maakt het lastiger voor autofabrikanten om de emissiedoelen te bereiken die de EU oplegt. Volgens Jato Dynamics betekent dat een lastig dilemma: riskeer het missen van de doelen of verlies de SUV-verkopen.

Jato Dynamics analyseert al jaren de gemiddelde CO2-emissies en wat blijkt: de doelen raken eerder verder weg dan dat ze dichterbij komen. Volgens de analisten ligt het niveau inmiddels op vergelijkbaar niveau als in 2014. Afgelopen jaar waren SUV’s goed voor 38 procent van de Europese registraties. Daarmee staan ze op de vierde plek in de rij van voertuigklassen met de hoogste CO2-emissie. De top drie is samen echter goed voor slechts 4,5 procent van alle Europese registraties, een fractie van de 38 procent van de SUV’s.

Wie bijgaande grafiek bekijkt, ziet dat het gemiddelde aan CO2-uitstoot door SUV’s tussen 2014 en 2017 hard daalde, maar sindsdien weer klimt. Opvallend is dat in het segment van de SUV’s de vier maten onderling in de Europese registratiecijfers relatief vrij constant blijven sinds 2014. Hoewel de kleinste SUV’s vaak vierwielaandrijving missen, wat de CO2-emissie drukt, is de uitstoot nog altijd relatief hoog. Zeker vergeleken met reguliere auto’s uit het A-, B-, C- en D-segment. Een voorbeeld: het B-segment komt over 2019 uit op 109,2 g/km, wat meer is dan over 2018 (107,2).

Momenteel zijn SUV’s in de woorden van Jato extreem ver verwijderd van het bereiken van de EU-normen. Die liggen immers op 95g/km en niet op de 131,5g/km zoals SUV’s gemiddeld laten noteren. Het teveel aan uitstoot kost geld: in de vorm van boetes vanuit de EU of via het inkopen van emissierechten bij merken zoals Tesla. Die laatste optie betekent dat autofabrikanten de concurrent steviger in het zadel helpen.

Dilemma

Dat maakt volgens Jato de afweging ook zo lastig: elektrificatie kost geld en SUV’s zijn gewild en relatief margerijk. Ze niet maken betekent de benodigde gelden missen maar helpt wel de gemiddelde uitstoot omlaag. Een voorspelbaar tegenargument van de fabrikanten is natuurlijk dat ze toch wel gemaakt en gekocht worden. Is het niet door merk A dan wel door merk B. Als de trend doorzet dan voorziet Jato hoge boetes voor de fabrikanten. Elektrificatie kan op termijn een oplossing zijn, maar tot die tijd zal de productie van bepaalde modellen ongetwijfeld worden gestaakt, aldus Jato.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *