Als het aan de brancheorganisaties Focwa en Bovag ligt moet de drempel voor de voorgenomen Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), die de Tweede Kamer energie-intensieve mkb-bedrijven in het vooruitzicht heeft gesteld, worden verlaagd van 12,5 procent naar 5 à 6 procent. Het merendeel van de 1150 aangesloten schadeherstelbedrijven komt nu namelijk niet voor deze TEK in aanmerking.

Om in aanmerking te komen voor de TEK moeten de energiekosten tenminste 12,5 procent van de omzet bedragen. Hoewel energie voor de schadeherstelsector een belangrijke kostenpost is, is 12,5 procent voor de meeste bij Focwa of Bovag aangesloten schadeherstelbedrijven een te hoge drempel. De meeste zitten rond de 7,5 procent. Focwa en Bovag baseren zich daarvoor op gegevens over de periode juni-augustus 2022.

Andere aanpassingen

Daarnaast is het huidige voorstel voor TEK gebaseerd op de energiekosten van het eerste en tweede kwartaal van 2023, maar die prijzen zijn nog niet bekend. Wanneer het vierde kwartaal van 2022 als ijkpunt genomen wordt, waarover de prijzen wel bekend zijn, geeft dit de sector meer duidelijkheid.

Ook zouden bedrijven die onderdeel zijn van een grotere holding nu geen aanspraak kunnen maken op de TEK, hoewel ze zelfstandig opereren. Bedrijven zouden zich daarom volgens Focwa en Bovag op vestigingsniveau moeten kunnen kwalificeren voor de TEK.

Tot slot hebben schadeherstelbedrijven vaak andere activiteiten dan het herstellen van autoschades. Zo is de verkoop van auto’s geen ongebruikelijke nevenactiviteit voor schadeherstelbedrijven. Die auto’s geven wel een relatief hoge omzet te zien, maar slechts een kleine marge. De TEK zou daarom op basis van de activiteiten moeten worden vastgesteld, aldus Focwa en Bovag.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 mei 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties