fbpx
bekeken: 1346 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,70)

Omzetgroei Bosch ondanks dieselgate

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 30 januari 2017, 11:01

Leestijd: < 1 minuut

Toeleverancier Bosch heeft afgelopen jaar de omzet van zijn automotive activiteiten zien stijgen met 3,5 procent, naar een totaalbedrag van 73,1 miljard euro. Daarmee ligt het concern op zijn zelf uitgezette groeikoers, ondanks de problemen met dieselgate op de Noord-Amerikaanse markt.

In de VS is Bosch verwikkeld in civiele en strafrechtelijke procedures van partijen die het bedrijf ervan verdenken een actieve rol te hebben gespeeld in de sjoemelaffaire van Volkswagen. De details van die overeenkomst worden waarschijnlijk komende maand duidelijk. Volgens Amerikaanse media zou Bosch meer dan driehonderd miljoen dollar moeten uittrekken om juridische vervolging af te kopen.

Los van deze affaire kijkt de toeleverancier tevreden terug op de omzet die vorig jaar is geboekt met de dieselactiviteiten. Die is weliswaar gedaald van 4,6 miljard euro in 2015 naar 4,3 miljard euro in 2016, maar de teruggang was ingecalculeerd. Het dieselpercentage bij de nieuwregistraties is in Europa immers gedaald met twee procent. De thuismarkt Duitsland noteerde zelfs een min van vier procent. De slechtere marktcondities voor diesels waren voorzien en het lijkt er volgens Bosch niet beter op te worden. Daarmee refereert de onderneming aan het huidige politieke (milieu)klimaat, dat het gebruik van dieselmotoren steeds verder inperkt of daartoe plannen heeft – zoals in Parijs. Wereldwijd hangt 1 op de 8 banen bij Bosch af van dieselactiviteiten.

Heel wat beter zijn de perspectieven voor de tak Mobility Services (onderdelen, diensten). Daar werd in 2016 voor 44 miljard euro aan handel mee gedreven. Het bedrijf oogstte vooral succes met zijn rijhulp- en infotainmentsystemen (foto).

Accutechnologie

Bosch ziet verder kansen als producent van batterijcellen en accu’s voor elektromobiliteit. In Stuttgart heeft het bedrijf een campus opgericht voor alle ontwikkelingsactiviteiten op dit vlak. Doel is een doorbraak te forceren om de toekomstige celtechnologie klaar te maken voor industriële productie. Daardoor moet elektrisch rijden betaalbaar worden voor de massa. Elk jaar investeert Bosch ongeveer vierhonderd miljoen euro in elektromobiliteit.

Tags: , , , , ,

Vier automaterialengrossiers…Schadenet ontvangt Focwa…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties