Ook Suzuki neemt afscheid van dieselmotor

Suzuki neemt in juni 2018 afscheid van de 1.6 liter dieselmotor in de Vitara en S Cross. De focus ligt voortaan op de eigen hybridetechnologie en benzinemotoren met turbo. Daarnaast werkt de fabrikant aan volledig elektrische auto’s.

Het argument voor de productiestop van de 1.6 DDiS is de dalende vraag naar dieselmotoren. Naar Suzuki verwacht, zal die vraag zich in de komende jaren niet meer herstellen. Onder de noemer SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) levert het merk hybride aandrijving die brandstofverbruik en emissie beperkt. Ook gelooft het bedrijf in gekrompen turbobenzinemotoren die veel vermogen en koppel leveren bij een kleinere cilinderinhoud. Begin december jl. kondigde Toyota al aan te stoppen met personenwagendiesels. Ook hier speelde de bescheiden marktvraag een rol, evenals het hebben van een alternatief in de vorm van hybride aandrijving.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †