Focwa Standaard: ook uitdeuken zonder spuiten

Focwa stelt vanaf vandaag zijn Standaard ook open voor bedrijven die zijn gespecialiseerd in ‘uitdeuken zonder spuiten’. Dat kan tot 1 mei 2018 op vrijwillige basis, daarna wordt het keurmerk verplicht om lid te kunnen blijven.

Bij de brancheorganisatie leveren circa dertig leden diensten op het gebied van ‘uitdeuken zonder spuiten’. Net zoals bij het traject van de Focwa Standaard (categorie 1 & 2) is voorzien in een inlooptijd, om kennis te maken met de eisen. Via een online vragenlijst – ‘self assessment tool’ – komen kandidaten te weten welke punten nog aanpassing behoeven voor een succesvolle audit. Die externe kwaliteitscheck wordt uitgevoerd door een onafhankelijke certificerende instantie (KIWA, Dekra of SGS).

Toets

Daarnaast moeten uzs-bedrijven een toets afleggen. Vanaf oktober zal deze via het VOC ter beschikking worden gesteld. Opdrachten die tijdens de toets aan bod komen zijn onder meer het uitvoeren van een intake, herstel van diverse soorten deukjes met gereedschap in zowel stalen als aluminium delen, alsmede deukherstel met lijmtechniek. Deelnemers aan de praktijktoets moeten hun eigen gereedschappen meenemen. Naast de Focwa Standaard voor ‘uitdeuken zonder spuiten’ brengt de organisatie de komende periode nog twee keurmerken voor specialisaties op de markt: spotrepair en autoruitherstel.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †