Schade EV kwart hoger dan andere auto’s

Het schadebedrag van auto’s met elektrische c.q. hybride aandrijving is ongeveer een kwart hoger dan bij personenwagens met verbrandingsmotoren. Dat constateert de Duitse verzekeraar Allianz op basis van eigen ongevallenanalyse.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het fikse verschil in herstelkosten. Een ervan heeft van doen met de voertuigconstructie. Met name de locatie van de stekkeraansluiting behoeft wat Allianz betreft verandering. Veelal is deze ondergebracht aan de voertuigvoorzijde en daardoor al bij lichte aanrijdingen vatbaar voor schade. De verzekeraar constateerde een en ander in zijn eigen R&D-faciliteit – het Allianz Zentrum fur Technik. Daar kunnen crashes gesimuleerd worden. “Wat op het eerste gezicht praktisch lijkt, levert al snel dure reparaties op”, zegt Joachim Müller, bestuursvoorzitter van Allianz Duitsland. Autobouwers doen er wat hem betreft daarom goed aan bij het ontwerpen van komende generaties elektrische voertuigen een andere stekkerplek te bepalen. Müller deed zijn uitlatingen eerder deze week, tijdens de jaarlijkse Allianz Autotag, gehouden in thuisbasis München.

Gepeperde rekening

Een tweede manco dat Duitslands grootste autoverzekeraar signaleert, is de plek van de batterij. Soms moet het stroompakket al bij kleinere aanrijdingen worden omgeruild, wat een relatief gepeperde rekening oplevert. Prijsopdrijvend is verder het feit dat reparatie-expertise voorlopig niet op elke hoek van de straat beschikbaar is. Slechts een beperkt aantal garagebedrijven heeft momenteel de kennis en middelen in huis om EV-herstelwerk uit te voeren. Het gevolg: een geld vretende verplaatsing naar het dichtstbijzijnde adres dat wél afdoende is toegerust. Overigens is dat laatste knelpunt volgens Allianz van tijdelijke aard: hoe meer elektrische voertuigen op de weg verschijnen, des te meer werkplaatsen hun dienstenaanbod erop zullen afstemmen.

Veilig

In eigen huis gehouden zware crashtests, gecombineerd met data en ervaringen uit de database, wijzen volgens Allianz uit dat een elektrische auto niet minder veilig is dan een exemplaar met conventionele aandrijving. Inzittenden kunnen te allen tijde rekenen op “een hoge mate van veiligheid”, aldus Müller. Zo is de batterij net als bij een brandstoftank goed beschermd tegen hevige krachten van buitenaf. “Mediaberichten over in brand gevlogen accu’s mogen niet het algemene, positieve beeld versluieren. In de praktijk heeft Allianz dergelijke calamiteiten bij hybrides noch bij full electric kunnen vaststellen.”

Ongevallen

Data-analyse leert de verzekeraar verder dat EV’s beduidend minder vaak betrokken zijn bij ongevallen: 25 procent. Een panklaar antwoord op de waaromvraag heeft Müller niet. “Komt het doordat deze nieuwe categorie voertuigen verhoudingswijs met méér veiligheids- en rijassistentiesystemen is uitgerust? Of gaat het meer om de beperkte inzet ervan? Veelal als tweede auto, met een bescheiden actieradius en daardoor minder kilometers op het wegdek?” Naarmate EV’s de komende jaren talrijker worden en hun reikwijdte toeneemt – en daarmee ‘gewone’ auto’s worden – zal volgens Müller de huidige schadefrequentie toegroeien naar het beeld bij diesels en benzinewagens.

Schadeherstel

Een van de vragen die Allianz zich met het oog op verzekeringskosten heeft gesteld, betreft het gedrag van de batterij in een verwarmde spuitcabine. Is het nodig, met het oog op mogelijke oververhitting, de krachtbron preventief te verwijderen? Tests in het Allianz Zentrum fur Technik tonen aan dat zo’n prijsopdrijvende maatregel niet nodig is. Spuitwerk kan dus uitgevoerd worden op de reguliere manier, zonder aanvullende reparatiekosten.

Occasionmarkt Met het oog op de occasionmarkt dringt Allianz aan op meer transparantie bij autofabrikanten over de actuele conditie van een batterij. Dit kloppend hart bepaalt immers voor circa dertig procent de totale voertuigwaarde. Zonder harde voertuig- en gebruiksdata over de accu kunnen experts, verzekeraars en kandidaat-kopers moeilijk bepalen of een polis of vraagprijs goed onderbouwd is. Ook de klassieke vraag na een stevige aanrijding – total loss of repareren? – valt momenteel bij een EV nauwelijks te beantwoorden. Tests en praktijkervaringen bieden vooralsnog onvoldoende soelaas. In de markt bestaat dan ook dringend behoefte aan voldoende en correcte restwaarde-informatie. De industrie is bij uitstek de partij die dergelijke praktijkervaring in huis heeft. “Alleen op die manier zijn wij in staat om te calculeren en onze klanten een aantrekkelijk verzekeringsaanbod te doen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

 • 28 september 2017 om 09:46
  Permalink

  Het construeren van een voertuig die de berijder van alle gemakken en veiligheid bedient EN ook goed reparabel blijft tegen aanvaardbare kosten is een lastige mix.

  Uit eigen data-analyse in samenwerking met Schadeherstelmeester blijkt de kans op complexe schadereparaties (complex is niet gelijk aan duurdere reparaties!) hoger te zijn bij de voorkant dan bij de zijkant. Op zich niet verwonderlijk als je de technologische ontwikkelingen ziet aangaande ADAS systemen en geavanceerde lichtsystemen die veelal aan de voorkant van voertuigen zijn gemonteerd.

  In de Nederlandse verzekeringsmarkt (in tegenstelling tot Duitsland of Engeland) heeft repareerbaarheid van een voertuig (en de onderliggende systemen) weinig tot geen invloed op de premieberekening. Oorspronkelijke nieuwprijs, gewicht, postcode en schadevrije jaren zijn de belangrijkste items. Hoogstens dat door ontwikkelingen in schadelast (denk aan de Tesla’s) reactief correcties worden doorgevoerd.

  Door toenemende complexiteit van voertuigen in aantal beschikbare systemen, materialen en configuratie-opties zou deze repareerbaarheid een steeds een belangrijkere invloed moeten gaan krijgen om premiedifferentiatie toe te passen.

  Zo heb ik zelf bij het configureren van een nieuwe leaseauto getwijfeld tussen lederen bekleding of luxe LED koplampen als extra optie om uiteindelijk op een bepaalde maximum van bijtelling te komen. In beide gevallen zou de nieuwprijs op hetzelfde zijn uitgekomen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de koplampen. Echter bij een schade aan voorkant kan deze keuze een grote invloed hebben op de schadelast. Geen enkele Nederlandse verzekeraar maakt hier vooralsnog onderscheid in onder de noemer “wet van de grote getallen”, maar juist in een branche van kleine marges kunnen juist details het verschil maken.

Reacties zijn gesloten.