bekeken: 1967 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Schadesturing autoverzekeraar groeit

DOMEIN: Schadeherstel

Geplaatst op: 21 april 2017, 14:17

Leestijd: 2 minuten

Autoverzekeraars sturen klanten met verkeersschades steeds vaker naar gecontracteerde schadeherstelbedrijven. Dat gebeurt tegenwoordig bij 88 procent van de verzekeringen, tegen 74 procent zes jaar geleden. Automobilisten die het herstel elders laten uitvoeren, kunnen hoge extra kosten verwachten.

Dat meldt vergelijkingssite hoyhoy.nl op basis van eigen onderzoek. In totaal werden 78 autoverzekeringen van 36 autoverzekeraars onder de loep genomen. Bij 9 verzekeringen (12 procent) maakte het niet uit naar welk herstelbedrijf een verzekerde gaat met zijn autoschade. Het verschil tussen het eigen risico dat klanten betalen bij een aangesloten bedrijf en bij een bedrijf van eigen keuze varieert van 67,50 tot 600 euro.

Positieve prikkel

Bij veruit het grootste gedeelte van de verzekeringen (63 procent) krijgen klanten een verhoogd eigen risico als ze naar een niet-aangesloten herstelbedrijf gaan. Bij 26 procent van de verzekeringen wordt een positieve prikkel gebruikt: klanten betalen een lager eigen risico als ze naar een aangesloten herstelbedrijf gaan. In de overige 12% van de gevallen maakt het niet uit bij welk schadeherstelbedrijf de klant de auto laat repareren en blijft het eigen risico hetzelfde.

Grote verschillen zijn onder andere te zien bij Ditzo. Bij een gecontracteerd schadeherstelbedrijf geldt een eigen risico van 150 euro, bij een ander herstelbedrijf 650 euro. Voor enkele autoverzekeringen geldt dat de klant voor alle kosten opdraait bij een niet-gecontracteerd schadeherstelbedrijf. Dit gebeurt onder meer bij Aegon Autoverzekering Basis, Kroodle Basis en London Economy. FBTO en VKG betalen respectievelijk 35 of 30 procent van de rekening bij een niet-gecontracteerd schadeherstelbedrijf. De rest moet de verzekerde zelf betalen.

Bommetje

Met de steeds hogere eigen risico’s voor ‘overtreders’ proberen autoverzekeraars volgens hoyhoy de gang naar een niet-aangesloten herstelbedrijf tegen te gaan. “Hun vergoeding van het eigen risico van de klant legt een bom onder de afspraken tussen verzekeraars en gecontracteerde bedrijven”, aldus Jolanda van Es, woordvoerster van hoyhoy.

In een reactie bevestigt Focwa de trend die de vergelijkingssite schetst. “Uit gesprekken met onze leden merken we op dat steeds meer klanten bij hen aankloppen. Ze zijn zich niet of nauwelijks bewust van de polisvoorwaarden. Verzekeringen met een lage premie en/of een laag eigen risico bevatten vaak sterk beperkende voorwaarden voor de consument. Denk hierbij aan zachte en harde sturingsmiddelen.”

Tags: , , , ,

Johan Penners op verkoop NGK…Manager filialen bij Profile…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans van Aalderen: 28 april 2017 om 14:01

Goedemorgen Maarten, Misschien nog interessant om in je artikel te vertellen dat FBTO (bij WA_Plus een WA-Casco) een aanvullende module heeft waarmee je bij schade zelf je schadehersteller kunt kiezen: https://www.fbto.nl/autoverzekering/aanvullende-modules/paginas/eigen-keuze-herstelbedrijf.aspx Hartelijke groet, Hans van Aalderen FBTO

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties