‘Het persoonlijke en sociale van een B&B spreekt ons erg aan’

Toen Henk met zijn echtgenote Wilma neerstreek in het mooie Lieshout, was er (nog) geen wens om hun Bed & Breakfast ‘D’n Achterom’ te beginnen. Al snel realiseerden zij een werkelijk schitterend onderkomen aan hun 100 jaar oude woning. “D’n achterom is typisch Brabants. Zo van: het goeie volk komt achterom, dat is iets wat elke Brabander wel weet.”

Zelf zijn Henk en Wilma al jaren fervente B&B-gangers. Ze hebben de kunst in de loop der jaren dus mooi kunnen afkijken. Henk: “We wisten vooral hoe we het niet wilden. Ons eigen woonhuis is vrij strak en we wilden ons B&B een stuk warmer en landelijker inrichten en decoreren. Hoe dan ook: kwaliteit stond bij alle te maken keuzes voorop. Of het nu ging om de handgemaakte balustrade, de afwerking van de douche of het merk en type waterkoker, we wilden op het gebied van kwaliteit onder geen beding concessies doen.”

Keuvelen

“Voordat ik in de automotive terechtkwam, werkte ik in de reiswereld. Mijn vrouw werkt in de zorg en wij vinden het beiden vooral erg leuk om gasten in de watten te leggen. Ik heb voor mijn werk heel veel in hotels gezeten en dat was ik behoorlijk zat. Vandaar dat wij alleen nog maar naar B&B’s gaan. Het persoonlijke en het sociale spreekt ons nu eenmaal erg aan. Er zijn B&B’s met meerdere kamers en dan zit je tijdens het eten samen met anderen te keuvelen en daarna gaat ieder zijn eigen weg. Heb je daar geen zin in dan doe je er niet aan mee, het is maar net wat je zelf wilt en zoekt.”


‘We hadden hier wel twee à drie kamers in kunnen creëren,
maar dat wilden wij helemaal niet’


Uitvlucht

“Toen wij kleiner wilden gaan wonen zat dit deel bij het huis. Het idee was om er vooral zelf van te gaan genieten, want ons 100 jaar oude huis – wij zijn trouwens de zevende bewoners – heeft maar één slaapkamer. En ja, ik ben er zo eentje die denkt: stel dat er wat gebeurt met mijn kinderen, dan heb ik nog een uitvlucht. Toen deze ruimte tijdens het opknappen almaar mooier en luxer werd, zeiden we tegen elkaar dat het toch wel jammer is om het alleen maar voor onszelf te gebruiken. Laten we er een B&B van maken!” 

Zo gezegd, zo gedaan. De vergunning werd aangevraagd en toen had het echtpaar een officiële Bed & Breakfast. In september 2019 openden de deuren van ‘D’n Achterom’. “We kregen direct al gasten en toen… corona! We zijn dicht gegaan omdat iedereen – terecht – annuleerde. Zodra het weer mocht hebben we de B&B-deuren weer geopend en hebben we in juli en augustus twee volle maanden kunnen draaien.”

Binnen kantooruren

Henk Smits werkt als service-adviseur bij Auto Smolders in Eindhoven. Hij verricht vooral baliewerk, doet garantiewerkzaamheden en de facturatie. Auto Smolders is een familiebedrijf met drie vestigingen, in Westerhoven, Tilburg en Eindhoven en is dealer van Hyundai en Mazda, in Westerhoven zit daar nog het dealerschap van Suzuki bij.

Meerpaal en hoefijzer

“We krijgen eigenlijk alleen maar positieve feedback van onze gasten. Over de luxe, de mooie afwerking en ook over de ruimte. Want weet je, we hadden hier wel twee à drie kamers in kunnen creëren, maar dat wilden wij helemaal niet. We doen het voor de leuk, niet omdat we er van moeten eten. We doen er dan ook alles aan om het onze gasten naar de zin te maken. Zo is het ontbijt riant te noemen, met yoghurt, fruit, een gebakken eitje en alle soorten brood. Het is oprecht leuk om mensen te zien genieten.” 

Het hout van onder meer de wastafelombouw blijkt een bijzondere achtergrond te kennen. “Het was oorspronkelijk een meerpaal uit het kanaal hier, de boten legden daar aan vast. Mijn zoon en ik zagen dat ze die palen uit het kanaal haalden en we vroegen of we er eentje mochten hebben. Vervolgens heeft de paal een jaar of vijf liggen drogen en uiteindelijk heb ik het met veel plezier verwerkt in onze B&B. Ook grappig om te weten is dat hier vroeger een melkboer met paard en wagen in heeft gezeten. Dit hoefijzer kwamen we tegen onder de vloer. Je begrijpt, dat verdiende natuurlijk een mooi ingelijst ereplekje in onze B&B.”

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 55 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *