LKQ-Mekonomen neemt Hella-dochters over

Het Zweedse concern Mekonomen neemt twee onderdelendistributeurs over van de Hella Groep: FTZ in Denemarken en Inter-Team in Polen. Er hangt een gezamenlijk prijskaartje aan van 395 miljoen euro.

Dankzij beide transacties voegt Mekonomen ruim vijfhonderd miljoen euro omzet toe aan zijn huidige omzet van bijna zeshonderd miljoen euro. Hierdoor ontstaat wederom een onderdelendistributeur met meer dan één miljard euro omzet.

Schaalvergroting

Aan de Europese schaalvergroting lijkt dus voorlopig nog geen einde te komen. Andere onderdelendistributeurs die in Europa meer dan een miljard euro omzet genereren zijn; LKQ (Sator en EPC), GPC-Alliance Automotive, Wessels Müller, Autodis-Doyen en Intercars. De laatste heeft overigens een inkoopalliantie met Mekonomen. Behalve in eigen land is Mekonomen ook actief in Noorwegen en Finland, Het is de grootste distributeur van auto-onderdelen in Scandinavië. Een derde van de aandelen is in bezit van LKQ.

FTZ

Een paar jaar geleden staakte Mekonomen zijn activiteiten in Denemarken, omdat men er niet echt voet aan de grond kreeg. Dat kwam onder meer door de stevige concurrentie van het nu overgenomen FTZ. Eerder al kocht LKQ de activiteiten van Hella in Ierland en werd het in Groot-Brittannië en Nederland distributeur van de Hella-producten. In ons land deelt LKQ-Sator deze positie overigens met Parts Point Groep.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1834 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen