Slechts drie bestelwagenwinterbanden scoren voldoende

Van de vijftien winterbanden voor bestelauto’s die ANWB dit voorjaar heeft getest krijgen er slechts drie een voldoende. Het gaat om de Continental Van Contact Winter, de Michelin Agilis Alpin en de Pirelli Carrier Winter. Geen enkele band scoort goed.

Het merendeel van de banden (205/65 R16 C), die ook wel worden gemonteerd onder personenbusjes, campers en caravans, is matig van kwaliteit, concludeert ANWB. Deze banden scoren een onvoldoende op tenminste één veiligheidsonderdeel. Daarnaast zijn er ook nog vier van de vijftien geteste bestelautobanden die onveilig uit de bus komen op één van de testonderdelen. Het gaat om de Sava Trenta M+S, Goodride SW612, BF Goodrich Activan Winter en de Maxxis Vansmart Snow WL2.

Veiligheid

ANWB constateert dat zakelijke klanten van een bedrijfswagenband vooral goede prestaties wat betreft stevigheid, draagvermogen en levensduur vereisen. Daar voldoen de bestelwagenbanden wel aan. ANWB stelt daarbij dat dit niet ten koste mag gaan van de veiligheid.

Afgelopen zomer testte ANWB voor het eerst bedrijfswagenbanden. Ook bij die test bleek al dat de uitmuntende slijtvastheid ten koste ging van de grip op nat wegdek. Bij de winterbanden is die grip duidelijk beter. Ook op sneeuw haalt het merendeel een voldoende. Op droog wegdek blijven de prestaties achter bij wat zomerbanden kunnen brengen. En de slijtage is nu veel hoger is dan van de zomerbanden.

Tips

ANWB heeft de testresultaten vertaald in een aantal tips. Voor wie grip op droog en nat wegdek het belangrijkste is, is het beste af met Continental. Veelrijders zijn vooral gebaat bij een grote slijtvastheid en een laag verbruik. Voor hen is de Michelin van de geteste winterbanden de beste keuze. Dat geldt ook voor wie de beste grip op sneeuw en ijs het belangrijkste vindt. Pirelli is van de top drie de goedkoopste.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *