De aanleg van kunststof sportvelden met rubbergranulaat van autobanden wordt in Nederland niet opgeschort. Twee moties daartoe, van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, haalden gisteren geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Beide partijen riepen op tot een aanlegpauze, in afwachting van vervolgonderzoek door het RIVM naar de milieueffecten van rubberkorrels. Staatssecretaris Van Veldhoven, en met haar een meerderheid in de Kamer, ziet echter geen aanleiding om vooruitlopend op de RIVM-bevindingen, nu al een moratorium in te stellen. “Laten we eerst het onderzoek afwachten. Dan kunnen we zien dat daar uitkomt. Gemeenten en sportkoepels weten dat die onderzoeken eraan komen.”

Emoties

Kees van Oostenrijk, bestuurder van Band en Milieu, is opgelucht dat beide moties zijn verworpen. “We hebben in deze discussie tot mijn spijt vaker gezien dat emoties de overhand nemen en de feiten niet in acht worden genomen. Opschorting van de aanleg van kunstgrasvelden zou onverantwoord beleid zijn. Er zijn namelijk talloze studies die aantonen dat het materiaal geen schade aanricht bij mens en milieu.” Partijen die beweren dat dit wel het geval is, komen volgens Van Oostenrijk “met aantijgingen die op geen enkele manier onderbouwd zijn.” De verwerping van de moties is in zijn optiek “een overwinning van het gezonde verstand en heeft voorkomen dat diverse gemeenten zonder bewijslast fors op kosten zijn gejaagd.”

Ontwerpfase

Wél aangenomen werd een motie van D66 die de staatssecretaris opdraagt in gesprek te gaan met de branche om banden al in de ontwerpfase (grondstoffen) geschikter te maken voor schoon en hoogwaardig hergebruik (‘safe by design’). Van Eindhoven beklemtoonde dat er primair een verantwoordelijkheid ligt voor de producenten, maar gaat nu de dialoog aan om de circulaire milieuwaarde van autobanden te verhogen. Van Oostenrijk zal haar verwelkomen. “We zoeken continu met producenten naar manieren om hierin steeds verder te gaan. Als branche vinden we het van groot belang om daarin het ministerie mee te nemen en zo bij te dragen aan de circulaire economie, waarin Nederland een Europese koplopersrol vervult.” De maatschappelijke en politieke ophef over de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat ontstond in het najaar van 2016 na een uitzending van tv-programma Zembla. De korrels zouden kankerverwekkend zijn.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
28 april 2025
Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder
28 april 2025
De transformatie van Automotive Academy
28 april 2025
‘Kans Bosch Car Service te worden met beide handen gegrepen’
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
25 april 2025
Apollo Tyres wil Enschede sluiten
25 april 2025
Van Mossel: grootste overname tot nu toe
Meest bekeken berichten
Recente reacties