De Europese Commissie heeft verschillende toeleveranciers aan de auto-industrie beboet voor kartelvorming. Het gaat om Bosch, NGK, Denso, TRW en Continental.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zei: “De Commissie heeft verschillende bedrijven gesanctioneerd voor het maken van verboden prijsafspraken met betrekking tot het zeevervoer van auto’s en de levering van auto-onderdelen. De drie afzonderlijke besluiten tonen aan dat we geen concurrentieverstorend gedrag zullen tolereren dat Europese consumenten treft. Door de prijzen van auto-onderdelen of transportkosten voor auto’s te verhogen hebben de kartels de belangen van Europese consumenten geschaad. Ook hebben zij een nadelige invloed gehad op de concurrentiepositie van de Europese automobielsector, die in de EU werk biedt aan ongeveer 12 miljoen mensen.” Alle beboete bedrijven hebben hun aandeel in de kartels toegegeven. Zij gaan akkoord met de opgelegde sancties.

Bougies

Bosch, Denso en NGK zijn schuldig bevonden aan het deelnemen aan een kartel dat tussen 2000 en 2011 actief was. Deze drie ondernemingen wisselden commercieel gevoelige informatie uit. Zij kwamen in sommige gevallen tot een overeenkomst over de prijzen die aan bepaalde klanten moesten worden berekend. Ook maakten zij afspraken over wie wat leverde aan specifieke klanten. Daarbij werd rekening gehouden met de klanten die in het verleden door de betrokken bedrijven waren bediend. De coördinatie ging via bilaterale contacten. Die vonden plaats tussen Bosch en NGK, en tussen Denso en NGK. Het onderzoek van de Commissie begon met een immuniteitsverzoek van Denso. Daarom hoeft Denso geen boete te betalen. Bosch gaat voor bijna 46 miljoen op de bon. NGK kreeg een boete van ruim 30 miljoen euro.

Remsystemen

In een tweede kartel gaat het om de levering van hydraulische remsystemen, waarbij TRW, Bosch en Continental waren betrokken, en de levering van elektronische remsystemen waarbij alleen Bosch en Continental betrokken waren. In beide kartels streefden de drie leveranciers ernaar hun marktgedrag te coördineren door gevoelige informatie uit te wisselen, ook over prijzen. De coördinatie vond plaats tijdens bilaterale vergaderingen en via telefoongesprekken en e-mails. Het eerste kartel duurde van februari 2007 tot maart 2011 en hield verband met besprekingen van de algemene verkoopvoorwaarden van hydraulische remsystemen voor twee klanten, Daimler en BMW. Het tweede kartel duurde van september 2010 tot juli 2011 en had betrekking op een specifieke aanbesteding voor elektronische remsystemen voor Volkswagen. Het onderzoek van de Commissie in de zaak rond de hydraulische remsystemen begon met een immuniteitsverzoek van TRW. Dat ontliep daardoor een boete. Continental bracht de zaak van de elektronische remsystemen aan het licht. Voor zijn aandeel in deze zaak, kreeg Continental geen boete, wel voor zijn aandeel in de prijsafspraken ten aanzien van de hydraulische remsystemen. Dat kwam op in totaal 44 miljoen euro. Bosch ging in beide zaken voor het gaas en kreeg een totale boete van ruim 31 miljoen euro.

Zeetransport

De hoogste boetes voor kartelvorming werden opgelegd aan vijf bedrijven die overzeese autotransporten verzorgen. Hierbij werd voor in totaal 395 miljoen euro boetes opgelegd aan CSAV, K Line, MOL, NYK en WWL-Eukor.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties