“Ik weet niet of u iets heeft meegekregen van het vijftigjarige jubileum van de maanlanding op 20 juli jongstleden. Wat een kleine stap voor een mens was, zou een grote impact hebben op de mensheid. Commandant Neil Armstrong voorspelde het al op het moment dat hij het maanoppervlak betrad.
Nu waren de investeringen die de Amerika voorafgaand aan die missie had gedaan allesbehalve klein. Ze hadden dan ook tot doel op technologisch vlak de Russen te verslaan, die immers met de Spoetnik al een satelliet hadden gelanceerd en kort daarna een hond (Laika) en even later een man (Joeri Gagarin) in een baan om de aarde hadden gebracht. Die laatste prestatie werd op 12 april 1961 geleverd. Voor de toenmalige Amerikaanse president John F. Kennedy was dat het sein om een memo met vijf simpele vragen op te stellen waarin hij zijn vicepresident Lyndon B. Johnson vroeg of de Verenigde Staten wel tot het uiterste gingen om het mogelijk te maken een mens naar de maan te brengen én weer terug te halen. Op 20 juli 1969 zette de VS maanlander Apollo 11 op het maanoppervlak neer. Een dag later werd die legendarische eerste stap gezet.
Toen ik laatst over dat memo las, dacht ik dat eigenlijk iedere auto- of onderdelenmanager zo’n memo aan zijn personeel zou moeten sturen met betrekking tot de connected car. Ik doe een voorzet:
- Kunnen we autofabrikanten verslaan als het om voertuigdata gaat?
- Wat gaat dat kosten?
- Werken autobedrijven, brancheorganisaties, overheden, onderdelenfabrikanten en -distributeurs wel 24 uur per dag aan de benodigde projecten? Zo niet, waarom niet?
- Laat me weten welke informatie en training je nodig hebt om het voorgaande te bereiken!
- Boeken we resultaat met de huidige inspanningen?
Natuurlijk, uw budget is kleiner dan dat van de Verenigde Staten ten tijde van de maanlanding, maar luister eens naar de voorzitter van Auto Distribution International, Thomas Vollmar, tevens ceo van de Duitse AD-grossiersgroep Carat. Hij deed onlangs een oproep om als ongebonden, universeel kanaal alle inspanningen te bundelen en niet ieder voor zich aan de slag te gaan. “Vergeet de dongel en al dies meer, en investeer in connectiviteit op een hoger niveau”, aldus Vollmar.
Ik zie in Vollmar een Kennedy en in u een Armstrong. Het is namelijk aan u om de eerste stap te zetten. Niet op de maan, maar naar een succesvolle toekomst in een vrije aftersalesmarkt. Het zal een gigantische sprong voorwaarts zijn in de aftersales.”
Deze column is ook te lezen in nummer 9 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 27 september is verschenen.