Vakmanschap staat centraal bij Ron’s Bandencentrale in het Noord-Brabantse Best. Het bedrijf was vorig jaar dan ook een van de drie finalisten bij de Vaco Awards. “We gaan altijd voor het optimale.”

Wie de werkplaats van Ron’s Bandencentrale betreedt, moet goed kijken voordat hij ziet dat hier wel degelijk gewerkt wordt, zo schoon is het er. Wie nog beter kijkt, ziet bovendien behalve state of the art equipment enkele handige hulpmiddelen die Ron Ramaekers zelf heeft aangebracht. Hij wijst op vier houders aan de muur waar de hulpstukken voor de balanceermachine aan hangen. “Dat is niet standaard, he? Zijn gewoon tafelpoten.” Hier heeft iemand hart voor zijn zaak.

Verder

Ron’s Bandencentrale staat bekend als een vertrouwd adres voor bandenservice en uitlijnen, maar daar blijft het niet bij. Ron Ramaekers: “We kijken altijd verder dan wat de apparatuur aangeeft. Zit er nog ergens speling op? Is er geen aandrijfhoes kapot? Hoe is het met de vering? Daar heb je wel meer apparatuur voor nodig dan alleen uitlijnapparatuur. Dus we hebben bijvoorbeeld ook een gradenhoekmeter.” Dat perfectionisme vertaalt zich in de manier waarop de klanten van Ron’s Bandencentrale worden benaderd. Ron Ramaekers: “Wij nemen de tijd om een auto te maken. We gaan door, ook als de apparatuur zegt dat we een auto niet af kunnen stellen. Dan blijkt dat er toch nog heel veel mogelijk is. En de klant is er goed mee, want die heeft minder rolweerstand, wat brandstof en banden bespaart.”

Vast

Als voorbeeld van de zorgvuldigheid waarmee wielen worden losgedraaid en vastgezet wijdt Ron Ramaekers uit over lichtmetalen velgen. “Je kunt tegenwoordig niet zomaar alles vast rammelen. 70 tot 80 procent van de auto’s heeft lichtmetalen velgen. Als je de binnenkant van de velg, waar hij aansluit op de naaf, niet goed schoonmaakt, of de naaf is niet schoon, en je gaat de velg aandraaien, dan heb je flinke kans dat het wiel losloopt. Wij hebben het gereedschap om zo’n velg goed schoon te maken. We werken met accuslagmoersleutels, niet met luchtdruk, want dan heb je altijd die slang achter je aan. Bij het vastdraaien, draaien we hem ook niet meteen helemaal vast, maar kruislings eerst losjes. Stalen velgen geven mee, lichtmetalen velgen niet en die gaan dan loszitten.”

Advies

Met leasemaatschappijen of andere sturende partijen heeft Ron’s Bandencentrale geen afspraken. “Dan moet je vooral volume draaien, maar dat gaat niet samen met kwaliteit leveren. Onze klanten zijn voornamelijk particulieren en autobedrijven die bij ons het uitlijnen laten doen. Monteren doen ze zelf wel.” Ron’s zoon Stefan Ramaekers vult aan: “We krijgen ook geregeld uitnodigingen van bandenwebshops die montagepunten zoeken waar klanten met hun banden naartoe kunnen voor montage. Daar beginnen wij niet aan. Het is niet te combineren met de kwaliteit die wij willen leveren. Klanten bestellen dan zelf de banden, maar daarbij kan van alles fout gaan: verkeerde maten, een goedkoop merk.” Ron Ramaekers: “Het gaat hier niet om het geld, het gaat erom dat de klant goed kan rijden. We kijken naar de auto, hoe oud hij is, hoeveel kilometer een klant rijdt, wat voor rijder het is… De klant waardeert ons advies ook. Er zijn genoeg klanten die niet eens vragen wat het dan kost. Die vertrouwen er gewoon op dat we het goed maken. En ze vertrouwen er ook op dat het normaal is wat het dan kost. Dat is fijn werken. Het goedkoopste van het goedkoopste, dat leveren wij niet. We proberen iedereen te helpen, maar het moet wel kwaliteit hebben. Er komt binnenkort een nieuw banden-monteerapparaat. Zo’n ding kost nieuw ook zo’n 18.500 euro. Als je dan 12,50 euro montagekosten krijgt, moet je daar heel wat bandjes voor draaien… Dat gaat niet.” “Toch kunnen wij heel goed mee in de markt. Ik heb een paar jaar geleden heel goed gekeken waar wij met ons bedrijf het verschil kunnen maken. Je moet heel goedkoop zijn, of je moet kwaliteit bieden. Ga je daar tussenin zitten, dan is het gewoon heel moeilijk. Dat is eigenlijk in iedere branche. Sinds we die keuze voor kwaliteit hebben gemaakt, hebben we ook steeds weer dingen veranderd om het werk beter te kunnen doen. Daardoor kost het ook minder tijd en dus minder energie. Dat is ook belangrijk, want we willen zo plezierig mogelijk werken, met zo min mogelijk stress. En dus investeren we ook, in apparatuur en in kennis.”

Bandenwisselweken

Ook op de aanstaande Bandenwisselweken heeft Ron’s Bandencentrale zich optimaal voorbereid. Ron Ramaekers: “We zorgen dat we alles in huis hebben: de zinken gewichten, de ventielen, de labels, zelfs de printerinkt is bijgevuld. We gaan tijdig met onze klanten communiceren die hun banden bij ons in de opslag hebben.” Alleen de banden zelf, die heeft Ron’s Bandencentrale nauwelijks op voorraad. Ron Ramaekers: “Al die merken en al die maten… Dat is niet meer te doen. We maken gebruik van drie distributeurs. Van den Ban is onze voorkeursleverancier. Als die een band soms niet heeft, gaan we naar een ander en als we het heel snel moeten hebben, maken we gebruik van Banden Express. We willen mensen ook geen banden opdringen. Als iemand met een auto komt en daar moeten twee nieuwe banden op, dan monteren we het liefst de banden die er al op zitten, tenzij het een prutmerk is. Vier dezelfde banden, dan rijdt de auto het beste. Ik vergelijk het altijd met een paar schoenen. Stel dat wij dezelfde maat hebben. Als je dan één schoen van mij aantrekt en één van jezelf, dan loop je wel, maar niet geweldig. Alhoewel, sommige mensen merken helemaal niks.”

We willen zo plezierig mogelijk werken, met zo min mogelijk stress.

Wat dat betreft hebben Ron en Stefan Ramaekers heel wat gezien. Stefan Ramaekers: “Laatst kwam er iemand met een auto binnen en zei dat de voorbanden waarschijnlijk vervangen moesten worden omdat ze wat weinig profiel hadden. Dat klopte, maar achter zaten banden op die al vijftien jaar oud waren, de scheuren en barsten zaten erin. Een van die twee banden achter was bovendien tegen de rotatierichting in gemonteerd.” Ook wordt Ron’s Bandencentrale wel eens geconfronteerd met ondeugdelijke reparaties van ‘collega’s’ die nog noodpluggen gebruiken. Ron Ramaekers: “Zitten er twee pluggen naast elkaar bijvoorbeeld. Of ze hebben de plug erin gedaan en de spijker laten zitten, of de band is aan de binnenkant helemaal kapot. Daarom halen wij altijd de band van de velg. We kijken hem helemaal na en gaan zelfs verder dan dat. Vervolgens krijgen de mensen een eerlijk advies. En dat is hoe wij werken.”

Ron’s Bandencentrale Na jaren bij Vredestein gewerkt te hebben nam Theo Ramaekers in 1970 een bestaand bandenbedrijf over. Nog in hetzelfde jaar kwam zijn zoon Ron in het bedrijf. Het bedrijf heeft door de jaren heen allerlei activiteiten gehuisvest, waaronder een poetsservice en een bemand tankstation. Tegenwoordig is het tankstation onbemand en wordt het verhuurd aan LUK Oil. Ook was het bedrijf ooit Opel-subdealer en was lpg-inbouw lange tijd zelfs belangrijker dan de bandenservice. Gaandeweg zijn al deze activiteiten afgestoten. Inmiddels richt het bedrijf zich puur op bandenservice en uitlijnen. Ron’s zoon Stefan Ramaekers studeerde bouwkunde en werkte al deeltijd in het bedrijf voordat hij in 2014 voltijds in het bedrijf kwam toen vader Ron ziek werd. Momenteel werken ze beiden weer en denken na over uitbreiding van de werkzaamheden op het gebied van ondersteltechniek. Ron Ramaekers: “Het vervangen van schokdempers en veren bijvoorbeeld. Maar dan moet er wel een man bij. Of twee.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties