Ook aan de leasesector gaat de coronacrisis niet voorbij. De effecten zijn heel verschillend en ook in intensiteit zullen ze niet door alle partijen gelijkelijk worden ervaren.
Uiteraard rijden ook leaseauto’s als gevolg van de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus minder kilometers. Dat betekent dat ze minder onderhoud nodig zullen hebben, maar dit effect zal zich pas op de langere termijn manifesteren. Een maatregel die voor het autobedrijf wel direct merkbaar was, was de beslissing die leasemaatschappijen Leaseplan, en aanvankelijk ook Arval namen om hun berijders te adviseren onderhoud en zelfs schadeherstel uit te stellen, voornamelijk om redenen van veiligheid.
Navraag bij de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) leert dat die situatie inmiddels is ‘genormaliseerd’. Autobedrijven en schadeherstelbedrijven hebben inmiddels hun bedrijfsvoering zo aangepast dat onderhoud en schadeherstel op een normale wijze kunnen worden uitgevoerd. Voor leasemaatschappijen is er dus ook geen reden meer om te adviseren onderhoud of schadeherstel uit te stellen. Wat leasemaatschappijen nog wel merken is dat werkgevers met hun werknemers andere afspraken maken. Langs deze weg wordt er dus nog altijd onderhoud aan leaseauto’s uitgesteld.
Afleveringen
Ook nieuwe afleveringen moeten worden uitgesteld, simpelweg omdat dealers bestelde auto’s niet geleverd krijgen, vanwege de sluiting van autofabrieken. Wat dat betreft is het goed nieuws dat die productie weer langzaam op gang lijkt te komen. Het zal dan nog wel enige tijd duren voordat de achterstand is ingelopen. VNA pleit er daarom ook voor dat de overheid de lage bijtelling van 8 procent voor elektrische auto’s, die per 1 januari 2021 verhoogd zou worden naar 12 procent, ongewijzigd laat.
Daar komt bij dat bedrijven zelf terughoudender lijken te zijn geworden bij het aangaan van nieuwe leaseverplichtingen. Volgens VNA is dat wel sterk afhankelijk van de branche. Bedrijven in de evenementenbranche of de horeca bijvoorbeeld, die tijdelijk helemaal stilliggen, bestellen op dit moment nauwelijks nieuwe leaseauto’s. In andere branches lopen de zaken min of meer normaal door en worden er ook nog altijd nieuwe leaseauto’s besteld.
Privélease
Hetzelfde geldt eigenlijk voor consumenten en privélease. Daarin is ook een teruggang in het aantal contracten merkbaar, afhankelijk van hoe men er financieel bij zit. ZZP’ers zullen op dit moment geen verplichtingen willen aangaan. Daar staan anderen tegenover die ook in de huidige onzekere tijden nog altijd de financiële verplichtingen van een privé geleasete auto aan durven gaan.
Wat betreft afleveringen van nieuwe leaseauto’s en het aantal nieuwe privéleasecontracten is VNA nog bezig met het verzamelen van de cijfers over het eerste kwartaal. Deze zijn nog niet beschikbaar.
0 reacties
De crisis hakt er fors in, de economie dondert in elkaar, veel bedrijven moeten mensen op non-actief stellen. Minder actieve mensen en geen omzet betekent ook veel minder gebruik van auto’s; minder kilometers dus die daarna nooit meer ingehaald worden. Voor gekochte auto’s heeft “minder gebruik” direct verlaging van de autokosten tot gevolg; minder brandstofkosten, terwijl onderhoud en reparatiekosten zich ook voorlopig niet zullen voordoen. Bovendien zorgt minder gebruik ook voor minder afschrijvingskosten.
Voor bedrijven met leaseauto’s is dat anders, de leasemaatschappij blijft ongewijzigde maandfacturen sturen plus vaak ook een voorschot voor brandstof, een bedrag dat ook is afgestemd op het gecontracteerde (inmiddels veel te hoge) jaarkilometrage. De brandstofkosten die de leasemaatschappij betaalt is niet meer dan wat voor de werkelijk getankte liters nodig is en de vergoeding voor onderhoud en reparatie wordt via de leaseprijs altijd al eerst ontvangen om pas (veel) later besteed te worden aan de nota’s van reparateurs. Zo is er voor de leasemaatschappij altijd een exploitatie-buffer. Dat betekent dat het geen enkel offer van de leasmij vraagt om bij structureel lagere kilometrage de leaseprijs aan te passen aan de mindere kilometers. Maar nee hoor, de branche blijft op de handen zitten, de klant moet maar wachten op restitutie (veel later) voor de niet gereden kilometers.
Bij Privat Lease is het moeten blijven betalen voor niet gereden kilometers nog erger: er zijn meerdere leasemaatschappijen (ook met Keurmerk) die aan hun particuliere klanten helemaal geen restitutie geven voor niet gereden kilometers, nu niet en later ook niet!
En voor wat betreft inzet van nieuwe contracten: Een vermindering daarvan is eerder een zegen dan een probleem; inzet van nieuwe leaseauto’s gaat gepaard met inname van de vorige auto en die is nu echt niet interessant te verkopen, want er is uitermate weinig vraag.
Kortom leasebranche: niet zeuren, gewoon meedenken met je klanten en vermindering van kilometerkosten doorvoeren zolang als er minder kilometers worden afgelegd en verder pro-actief verlenging van leasecontracten aanbieden om daarmee ook het restwaarde-risico te verlagen.