Stel, je bent verhuurmaatschappij en gevestigd op een vliegveld. Het aantal reizigers komt dankzij corona tot stilstand. Wat doe je? Ook op andere locaties moeten de verhuurders corona wel voelen. Tijd voor analyse van het park rentals.
Als we kijken naar de totale vloot met rentals, zoals deze bij onze datapartner RDC in de database voorkomen, dan blijkt deze eind vorig jaar op bijna 44.000 personenauto’s en bestelwagens uit te komen. Een nette groei van 3,76 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nemen we wat meer afstand dan zien we over een periode van vijf jaar zelfs een groei van dik dertien procent. Coronamaand maart laat echter een daling zien van tien procent ten opzichte van diezelfde maand een jaar eerder, waarmee het rentalpark terugvalt naar het niveau van vijf jaar geleden. In april zet de daling door, met 5,4 procent ten opzichte van maart. Het resultaat: er staan nog slechts 36.685 kentekens met de rental-code in de boeken.
Relateren
Nu zegt zo’n afname op zich niet zo veel. Daarom relateren we de ontwikkeling even aan die van de rest van het park. Het marktaandeel van de huurvloot binnen het personenwagenpark lag rond 0,36 procent maar is dit jaar onder de 0,30 procent gekomen. Inclusief lichte bedrijfswagens praten we over respectievelijk 0,44 en 0,38 procent.
De daling is minder sterk bij de lichte bedrijfswagens dan bij de personenauto’s. Van maart vorig jaar gingen de huur-personenauto’s bijna twaalf procent achteruit in aantal, tegen ruim vijf procent voor de bedrijfswagens. In april was de afname ten opzichte van de maand ervoor bij die laatste categorie zelfs marginaal te noemen. De personenauto’s daalden echter verder, met 7,7 procent.
Modelniveau
Natuurlijk zijn er op modelniveau extreme mutaties te vinden, bijvoorbeeld als gevolg van modelwisselingen. We leggen de blik daarom even op een korter interval om te zien wat er nog resteert aan de rentals zoals die bij het voorbij gaan van 2019 in de database stonden. De Volkswagen Up leek de koning te zijn en te blijven, ondanks een afname van zes procent. Dat is gezien het marktgemiddelde beter dan heel veel andere modellen. Dat kan niet gezegd worden van de nummer twee in het rijtje, de Golf. Die ging dik dertien procent onderuit, net als concurrent Astra overigens. De kleine zus van de Golf, de Polo ging vijftien procent in volume achteruit. Diens tegenstrever bij Ford, de Fiesta kreeg het pas echt voor de kiezen met een min van dik 38 procent.
De Clio van Renault? Dik dertig procent minder. Toyota daarentegen wist met de Aygo het verlies tot vijf procent beperkt te houden. Terug naar het C-segment: de Focus zag het huurvolume sterk krimpen: -26 procent. Ten opzichte van Golf en Astra ronduit een knauw.
Om met een knipoog te eindigen een opvallende eend in de bijt. De vintage 2CV steeg in de verhuuraantallen van 34 stuks anno 2014 naar 38 nu. Als je door corona niet op vakantie mag is dat wellicht een aardig alternatief om te verpozen…