De RDW en de voertuigbranche, verenigd in de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT), zijn een campagne gestart om de consument te wijzen op de risico’s van het kopen van een auto met een teruggedraaide teller.
De campagne heet ‘Doe jezelf niet te kort, vraag het tellerrapport’. Kopers kunnen de huidige voertuigeigenaar daar om vragen of zelf de actuele tellerstand controleren op de website van de RDW.
Volgens de RDW staan ongeveer 163.000 personenauto’s en lichte bedrijfswagens geregistreerd met een onlogische tellerstand. Dat hoeft niet in alle gevallen te komen door fraude, maar dat kan wel. De koper betaalt mogelijk te veel bij aanschaf en loopt kans op dure reparaties. Bovendien kan noodzakelijk, aan de tellerstand gekoppeld onderhoud zijn nagelaten.
Van de 9,5 miljoen geregistreerde voertuigen staan gemiddeld 13 tellerstanden per auto geregistreerd. Bij een logische reeks lopen alle standen op, bij een onlogische is een van de tellerstanden lager dan de vorige. Er staat bij ongeveer 163.000 (1,8% van het totaal) voertuigen in het register dat zij een onlogische tellerstand hebben.
Sinds 1 januari 2014 is de aanpak van tellerfraude geïntensiveerd. Zo is het terugdraaien bij wet verboden. Ook registreren niet alleen de oud-leden van NAP (stichting Nationale Autopas) maar alle 25.000 door de RDW erkende bedrijven. Zij geven de stand bovendien op meer momenten door dan voorheen, zoals bij de APK, opname in bedrijfsvoorraad, wisselingen van eigenaar, export, demontage en reparatie, onderhoud en bandenwissel ter waarde van meer dan 150 euro. Door op verschillende meetmomenten te vergelijken, valt het direct op als een teller is teruggedraaid.
Voor importoccasions ligt het percentage met een onlogische tellerstand mogelijk hoger. Schattingen van buitenlandse registrerende autoriteiten variëren van dertig tot vijftig procent. Zelf kan de RDW hier niet checken, omdat andere Europese landen (behalve België en Nederland) geen goed functionerende tellerregistratie hebben.