Op basis van het aantal transacties bij benzinepompen en laadpalen voor elektrische auto’s stelt Multitankcard dat Nederlanders de auto weer iets meer gebruiken. Het peil is echter nog lang niet op dat van vóór de coronapandemie.

Pas in de week van 20 april, toen er zicht kwam op versoepeling van de lockdown binnen afzienbare tijd, krabbelde het aantal transacties weer op, zegt Patrick Roozeman, directeur van Multitankcard. “Maar de laatste week van mei en de eerste week van juni, toen de basisscholen weer de hele week openden, lag het aantal pomptransacties nog steeds slechts op tweederde van de eerste acht weken van het jaar.” Multitankcard is de grootste aanbieder van mobiliteitspassen in Nederland voor zzp’ers, mkb’ers, mobiliteitsmanagers en leasemaatschappijen.

Tankbeurten

Nog altijd werken veel mensen thuis. Er is weinig drukte in de spits en ook het recreatieverkeer ligt nog niet op het ‘normale’ niveau. De sterkste daling (bijna veertig procent) van het aantal transacties met Multitankcard was in de week van 16 maart, toen scholen en horeca dicht moesten. Het aantal tankbeurten kelderde toen met bijna veertig procent ten opzichte van de week ervoor. Het dieptepunt was in week 13 (47 procent minder tankbeurten dan vóór de coronamaatregelen). Bij laadpalen van kaarthouders was het aantal transacties op het dieptepunt zestig procent lager dan vóór de maatregelen. Dat komt volgens Multitankcard door het type rijder van elektrische auto’s: doorgaans zakelijke gebruikers en doelgroepen die kunnen thuiswerken.

Liever onbemand

De angst voor besmetting blijkt uit de sterkere teruggang bij bemande pompen (43 procent in week 12) dan bij onbemande pompen (34 procent). In de loop van april en mei nam dit verschil weer gedeeltelijk af. In de eerste week van juni (week 23) durfde weer 65 procent van de automobilisten naar een bemande pomp te gaan.

Uit een analyse van CBS-data door Bovag blijkt dat er in maart dit jaar 995 miljoen liter diesel, benzine en LPG werd getankt, ruim 14 procent minder dan in maart 2019. Sinds begin 2013 kwam het slechts twee keer eerder voor dat in een maand minder dan 1 miljard liter werd getankt in Nederland: in augustus 2014 met 998 miljoen liter en in februari 2015 met 991 miljoen liter. Doorgaans wordt er op jaarbasis meer dan dertien miljard liter diesel, benzine en LPG in Nederland getankt. De data voor april en mei 2020 zijn nog niet beschikbaar.

LPG op dieptepunt

In maart bedroeg de afzet van LPG 15 miljoen liter en dat was het laagste niveau ooit. In 2013 werd elke maand nog steevast ongeveer drie keer zoveel LPG getankt, maar daarna werd de impact van de ingevoerde wegenbelasting op diesel- en LPG-oldtimers steeds duidelijker, evenals van accijnsverhogingen. De 596 miljoen liter diesel was weliswaar 9 procent minder dan in maart 2019, maar wel nog 3 procent meer dan in februari dit jaar. Vrachtwagens bleven in Nederland ook tijdens de lockdown grotendeels rijden en dat verklaart waarom de terugval in dieselafzet beperkt bleef.

Benzine

De verkoop van benzine daalde echter fors, van 485 miljoen liter in maart vorig jaar naar 384 miljoen liter in maart 2020, oftewel ruim een vijfde minder. Ook in dit geval was het de eerste keer sinds februari 2015 dat een maandtotaal op minder dan 400 miljoen liters benzine uitkwam, waarbij ook nog eens meespeelt dat februari minder dagen telt. Naar verwachting zijn de volumes over de maand april nog lager.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties