De invoering van de CSRD-richtlijn (corporate sustainability reporting directive) zorgt ervoor dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame mobiliteit. Om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen zegt 54 procent van de bedrijven veranderingen door te voeren. Mobiliteit wordt hierbij het meest genoemd.
Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van leasemaatschappij Ayvens onder bijna vierhonderd Nederlandse bedrijven, waarvan honderd CSRD-plichtig. Tegelijkertijd zegt 22 procent van de ondervraagden dat ze de verduurzaming van de mobiliteit te zien als de grootste uitdaging, onder meer vanwege de hoge kosten ervan.
Aanpassingen
Ruim 60 procent van de respondenten noemt de rol van mobiliteit groot binnen hun duurzaamheidsambities. 54 procent van de bedrijven gaat het mobiliteitsbeleid aanpassen en 68 procent gaat door de CSRD-richtlijn meer sturen op duurzame mobiliteit. Corinne Vonk, duurzaamheidsmanager van leasemaatschappij Ayvens in Nederland: ”Het is goed om te zien dat veel bedrijven zich bewust afvragen waar CO2-uitstoot teruggedrongen kan worden. Logisch dat men dan kijkt naar de impact van mobiliteit, naast de energiehuishouding en het gebruik van grondstoffen en materiaal.”
Fiets
Het onderzoek van Ayvens laat zien dat veel bedrijven, van klein tot groot, werk maken van het verduurzamen van mobiliteit. Het merendeel biedt een fiets van de zaak aan en maakt thuiswerken mogelijk. 44 procent stimuleert het gebruik van een elektrische (lease-)auto, 18 procent verplicht dit zelfs.
CSRD
De CSRD verplicht grote bedrijven vanaf 2025 hun duurzaamheidsrapport te rapporteren. Kleinere bedrijven krijgen hier ook al mee te maken wanneer zij bijvoorbeeld leverancier zijn voor deze grote bedrijven. Volgens Ayvens zegt pas 62 procent van de grote bedrijven klaar te zijn voor de CSRD-richtlijn, een kwart van de Nederlandse bedrijven geeft aan het nog niet op orde te hebben.