Auto’s krijgen in toenemende mate elektronische hulpsystemen, die files of ongevallen moeten voorkomen. In de nabije toekomst kunnen auto’s zelfs autonoom rijden. Maar willen we dat wel? Vertrouwen we die systemen en belangrijker: willen we de macht uit handen geven?
Hoewel je de mooiste systemen kunt verzinnen, het is kansloos als je de consument niet kunt overtuigen van het nut ervan. Kijk naar het veelbelovende doch recent gestopte chipknip-project. Twijfels rondom de veiligheid zijn een andere valkuil. Want zeg zelf: hoe vaak blijft je Windows computer hangen? Hoe vaak slaat je Apple vast na een update of start je Android telefoon opnieuw op na een ‘serieuze fout’? En hoe vaak komt het voor dat je wifi-signaal net niet werkt? Besturen die systemen straks auto’s? Laten wij dat toe?
“Ontwikkelingen worden gestuurd en gecontroleerd door de onderzoeksindustrie, de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs”, opent Marco Maréchal van Connected Strategische Veranderingsprocessen het symposium over mobiliteit, op de Automotive Campus van Helmond. “Het is uiterst belangrijk om te kijken wat burgers vinden van die ontwikkelingen.”
Ambassadeur
Een belangrijke factor bij het invoeren van autonoom rijden is kennisontwikkeling op het gebied van aansprakelijkheid, verkeersveiligheid, privacy en cybersecurity. “We willen die kennis ontwikkelen en concretiseren door gebruik van user cases”, aldus Florien van der Windt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
“Daarvoor willen we een community van early adopters betrekken, mensen die als eerste bereid zijn zo’n auto te kopen. Zo willen we inzichten krijgen in de praktijkervaringen en de verwachtingen managen. Het is ook belangrijk om er achter te komen wat de consument ervoor wil betalen. We zijn nu aan het nadenken over het inrichten van die community.”
Een en ander moet er toe leiden dat Nederland een koppositie op het gebied van autonoom rijden inneemt: “Nederland moet zich profileren als testland, een podium bieden aan de Nederlandse industrie en aan kennisinstellingen. Onze minister moet als ambassadeur optreden, we moeten samenwerken met andere koplopende landen”, aldus Van Der Windt. “Als Nederland in 2016 het voorzitterschap van de EU krijgt, is dat onze kans dit onderwerp sterker op de agenda te zetten en zelfrijdende auto’s snel mogelijk te maken”.
De grote vraag is natuurlijk, wat de consument van al deze ontwikkelingen vindt.
Lees hier het complete artikel in Aftersales Magazine twee van dit jaar >