Het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research bracht onlangs een rapport uit over de wereldwijde markt voor carwash. De trends daaruit vertalen we, met de hulp van enkele experts, naar de Nederlandse situatie.

Grand View Research schat dat de markt voor carwash in 2018 wereldwijd zo’n 33 miljard dollar omvatte (ruim 30 miljard euro). Het bureau gaat uit van een jaarlijkse groei van 3,2 procent tot aan 2025. Voor Nederland schat sales- en marketingmanager Peter van der Veen van Washtec die markt op zo’n 240 miljoen euro. “Ik ken het rapport niet tot in detail, maar we beschikken zelf over veel cijfers, dus we hebben een goed beeld van de markt in de landen waar we actief zijn. We ramen de omzet voor de professionele exploitant van carwash in Nederland op zo’n 240 miljoen euro. Dat is dus wat de consumenten per jaar aan carwash uitgeven. Die markt groeit nog steeds, maar het is wel de vraag hoe lang nog. Alom in de automotive zie je ineens een rem op de investeringen. Er komen steeds minder contractanten, vestigingen gaan samen…”

Als oorzaken van die rem op de investeringen ziet Van der Veen vooral de transitie naar elektrisch rijden. “Maar die is alleen zakelijk gedreven. Ook de invloed van de politiek is funest. Eerst was het diesel, nu weer elektrisch… De consument houdt de hand op de knip, want die weet het niet meer. Het gevolg is dat er wel nog groei zit in de occasionhandel. Veel mensen kopen voor een paar jaar een tweedehands auto en daarna zien ze wel weer. Auto’s worden ook steeds beter en gaan langer mee. Dat heeft weer tot gevolg dat mensen dan juist beter voor hun auto gaan zorgen, lees: wat vaker naar de carwash gaan.”

Segmenten

In de professionele carwashbusiness zijn drie typen carwashes te onderscheiden: de kettingbaan, de rollover en de zelfservice/wasbox. Grand View Research ziet vooral groei in het segment rollover, wat ook het grootste marktsegment is. Van der Veen: “Ook voor Nederland zie ik daar de meeste groeipotentie. Voor een kettingbaan heb je toch een flink stuk terrein nodig en geschikte locaties daarvoor raken zo’n beetje op in Nederland. Je moet toch een flink aantal auto’s per uur kunnen verwerken om dat een beetje rendabel te maken.”

Een rollover kost ook minder dan een kettingbaan. Washtec heeft rollovers vanaf 40.000 euro, maar kan ze ook, afhankelijk van het gekozen type en de verschillende beschikbare systemen, leveren voor 140.000 euro. Van der Veen: “Kettingbanen hebben we ook in verschillende uitvoeringen, ook afhankelijk van de systemen en hoeveel auto’s je per uur wilt kunnen wassen. Dat kan van 30 tot 120 per uur. Investeringen in een kettingbaan beginnen bij 150.000 euro, maar lopen rustig door tot vier, vijf ton. Daarnaast bouwen we ook nog steeds nieuwe wasboxen bij. We zien daar ook de gemiddelde bestedingen toenemen. Dat is in een paar jaar van 4,50 euro gestegen naar 7,50 euro, puur door het gemak van contactloos betalen. Mensen kiezen daardoor toch gemakkelijk voor een extra programma.”

Algemeen directeur Ton Janssen van Eenzet Carwash ziet juist vooral aan de boven- en aan de onderkant van de markt mogelijkheden voor groei. “Voor onze ondernemers kijken wij per locatie wat de capaciteitsbehoefte is. Als wij vaststellen dat je op een locatie dertigduizend wassingen per jaar kunt verwachten, dan stemmen wij de capaciteit van de wasapparatuur daar op af. Een rollover kan maar zes tot acht wassingen per uur verwerken. Met een kleine wasstraat van zestien meter kun je al 20 tot 25.000 wassingen doen. Als je zo’n wasstraat plaatst, zie je dat veel mensen die normaal bij een rollover in de kou staan te wachten naar die wasstraat komen. Dus ja, er is een groeimarkt voor carwash, maar dat gaat ten koste van rollovers in de buurt. Daarnaast is ook de onderkant van de markt veranderd. Wij zien de afgelopen drie, vier jaar een explosieve stijging in het plaatsen van wasboxen. Die zijn de afgelopen jaren ook veel professioneler geworden. Er is veel meer beleving omheen. Je hebt er ook al verschillende programma’s, betere chemie en waar je voor een paar euro zelf heel goed je auto kunt wassen. We hebben nu zelfs al een wasbox met chassisreiniger, waar je de onderkant van de auto mee kunt wassen.”

Een derde groeimogelijkheid ziet Ton Janssen voor de doelgroep van de bestelwagens en de kleine trucks. “Die kunnen meestal niet terecht bij de traditionele wasstraten. Er is zeker nog behoefte aan een aparte wasgelegenheid voor die doelgroep, maar dat is wel heel regionaal bepaald. Je moet dan bijvoorbeeld dicht bij een distributiecentrum zitten, of een pakketbezorgcentrale.”

Thuiswassen

Het Amerikaanse rapport laat een dalende lijn zien in de mate waarin auto’s nog thuis gewassen worden. In 1996 gaf 47,6 procent van de consumenten nog de voorkeur aan het thuis wassen van de auto. In 2014 was dat nog maar 28,4 procent. Ook dat beeld herkent Van der Veen: “De kwaliteit van de professionele carwash is inmiddels zo goed en verbetert nog altijd. Daar kun je met je spons echt niet meer tegenop. Mensen hebben ook steeds minder zin om zelf te wassen, of het is slecht weer. Het is ook lang niet meer zo vanzelfsprekend dat je de auto voor de deur hebt staan. Vroeger zag je veel mensen op zaterdag nog zelf de auto wassen. Dat zie je steeds minder.”

Ook Ton Janssen ziet in de afname van het thuiswassen een belangrijke oorzaak van de groeimogelijkheden voor carwash. “Veel gemeenten staan het uit milieuoogpunt ook niet meer toe. Daarbij is carwash steeds laagdrempeliger geworden. Voor een paar euro kun je je auto al wassen. En er komen ook steeds meer locaties waar je je auto kunt wassen. Dus de reisafstand van huis naar een carwash wordt steeds korter.”

Loyaliteit

Groei betekent nieuwe klanten. Nu is nieuwe klanten winnen één ding, ze behouden is iets anders. Van der Veen heeft wat dat betreft goed nieuws: consumenten blijken heel loyaal naar hun waslocatie. “80 tot 85 procent van de consumenten wast altijd op dezelfde locatie. Als ze eenmaal hun weg naar een locatie hebben gevonden, en ze zijn daar tevreden over, blijven ze daar ook vaak.”

Eenzet Carwash speelt daar ook op in met het concept Fuelwash voor onbemande tankstations. Ton Janssen: “Als je bij deze tankstations een minimumhoeveelheid, bijvoorbeeld 25 liter, tankt, krijg je op de kassabon een barcode die je kunt gebruiken bij de wasinstallatie die naast de pomp staat. Voor twee of drie euro extra wordt de auto dan, met behulp van een rollover, gewassen. De loyaliteit aan het tankstation wordt op die manier beloond doordat je voor een klein bedrag ook nog je auto kunt wassen. We zien dat daardoor de brandstofafname van het tankstation toeneemt, ook als je één of twee eurocent minder korting op de brandstof geeft. Zie daar het verdienmodel, gebaseerd op klantloyaliteit.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
Meest bekeken berichten
Recente reacties