De huidige corona-pandemie verandert de mobiliteitsbehoefte van consumenten fundamenteel. Die zal met name in steden meer gebruik gaan maken van autodeelconcepten.

Die conclusie trekt KPMG aan de hand van een update van zijn Automotive Executive Survey. Hiervoor worden jaarlijks ruim 1100 leidinggevenden in de autobranche en bijna 2000 consumenten ondervraagd.

Flexibel

Loek Kramer, partner bij KPMG en segmentleider Automotive, ziet dat de Covid-19-pandemie nieuwe kansen biedt voor mobiliteitsaanbieders. “Als gevolg van de crisis beschouwen consumenten voertuigen meer dan ooit als een middel om hun persoonlijke veiligheid te beschermen. Ze zullen daarom hun budget en persoonlijke gezondheid zorgvuldig tegen elkaar afwegen. In een tijd waarin de onzekerheid groot is en het besteedbaar inkomen van consumenten steeds meer onder druk komt, moeten mobiliteitsaanbieders veel meer oog krijgen voor de ontwikkeling van flexibele en goedkope contracten voor nieuwe voertuigen. Dit betekent dat er veel meer vraag zal ontstaan naar private lease en naar andere mobiliteitsoplossingen die gebaseerd zijn op betaling van gebruik in plaats van bezit.”

Snappcar

De toenemende populariteit van autodelen wordt al bevestigd door cijfers van Snappcar. Nadat het aantal boekingen in de eerste weken van de lockdown meer dan gehalveerd was ten opzichte van vorig jaar ziet Snappcar eind april en begin mei een verdrievoudiging van het aantal boekingen ten opzichte van het begin van de crisis. Ten opzichte van 2019 heeft Snappcar in mei bovendien 15 procent meer boekingen geregistreerd.

Victor van Tol namens Snappcar: “Na een korte dip in maart is het opvallend hoe razendsnel autodelen groeit in deze corona periode. Mensen ontdekken de deelauto als alternatief voor het openbaar vervoer of voor het kopen van een eigen auto, zo blijkt uit onze cijfers. Dat is mooi, want het draagt bij aan onze missie voor minder autobezit. Voor de corona-uitbraak stonden auto’s al gemiddeld 23 uur stil per dag. Met de vele thuiswerkers staan auto’s nog vaker geparkeerd. Met de 50.000 auto’s van onze leden kunnen wij een grote bijdrage leveren om mensen veilig van A naar B te laten gaan als dat noodzakelijk is. De groei van autodelen zal in komend jaar ongetwijfeld verder versnellen, zo is onze verwachting.”

Autofabrikanten

Autofabrikanten vormen een sector die wat langer op herstel zal moeten wachten. KPMG ziet productie en verkoop van nieuwe auto’s pas in het derde kwartaal van 2020 weer aantrekken. KPMG verwacht bovendien dat die aantrekkende markt per regio fors zal verschillen. Loek Kramer: “Fabrikanten met een sterke aanwezigheid in China hebben de economische gevolgen van de pandemie eerder gevoeld dan degenen die hun kernactiviteiten in Amerika of Europa uitoefenen. Dat betekent dat het herstel ook op deze manier zal plaatsvinden. Fabrikanten zullen hiermee rekening moeten houden in hun huidige scenarioplanning.”

Elektrisch

De verwachting dat de pandemie de opkomst van de elektrische auto zal vertragen wordt door het rapport bevestigd. Daarbij zullen wereldwijd in 2030 naar verwachting verschillende aandrijflijnen naast elkaar bestaan. Ook hier zullen per regio verschillen zijn. In China, waar men beschikt over de grondstoffen voor de productie van batterijen, zal de opmars van de elektrische auto sneller gaan dan in de Verenigde Staten, dat zelf over grote voorraden olie en gas beschikt.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties