Onder regie van Continental zijn zestien partners betrokken bij een meerjarig onderzoeksproject genaamd Ko-HAF. Deze afkorting staat voor coöperatief hoog autonoom rijden en omschrijft precies wat het consortium beoogt: praktijkervaring opdoen met de manier waarop autonoom rijdende auto’s elkaar beïnvloeden.
Het project is een initiatief van BMWi; het Duits ministerie voor economische zaken en energie en onderdelenfabrikant Continental heeft de regie op zich genomen. Tot de deelnemende autofabrikanten behoren onder meer Audi, BMW en Opel. Er is een budget van 36,3 miljoen euro beschikbaar voor het project dat in november 2018 wordt afgerond.
“De verkeersveiligheid staat aan de basis van het project. Niet alleen onderzoeken we de betrokkenheid van de chauffeur, maar ook de communicatie tussen de autonome voertuigen onderling”, aldus coördinator Dr. Stefan Lüke (bij Conti tevens verantwoordelijk voor Advanced Driver Assistance Systems and Automation).
Doel van het projet is om tests te doen bij hogere snelheden en in complexere situaties.
Mocht de chauffeur het rijden weer moeten overnemen, dan kost dit een bepaalde reactietijd. Naarmate de snelheid toeneemt en de verkeerssituatie complexer wordt kan die tijd voor problemen zorgen en de auto zal tot er daadwerkelijk wordt ingegrepen wel zelfstandig moeten blijven opereren. Dit schemergebied tussen autonoom rijden en het menselijk rijgedrag staat dan ook op de agenda. In het project wordt uitgegaan van communcatie tussen voertuigen via een centrale server en ondersteund door mobiele radio (LTE/UMTS).
Deze zogenoemde Safety Server maakt gebruik van sensoren die wegmarkeringen en andere objecten op de weg detecteren. De Safety Server verwerkt die informatie en stelt op basis daarvan een voorspellende digitale kaart op.