In het strafrechtelijk onderzoek naar omkoping van ambtenaren is Pon’s Automobielhandel met het Openbaar Ministerie (OM) een schikking van twaalf miljoen euro overeengekomen. In ruil voor het geldbedrag ziet Justitie af van verdere vervolging.
In de periode 2001-2011 trakteerden acht Pon-medewerkers politie- en defensie-ambtenaren op buitenlandse reizen – naar Griekenland, Rusland, Finland, IJsland. Ook verstrekten zij kortingen op nieuwe auto’s en leasebedragen, volgens Justitie in een poging een grote aanbesteding van de overheid te winnen. Pon zelf heeft een oorzakelijk verband met de in 2010 daadwerkelijk verkregen order weersproken.
Toen de individuele giften korte tijd later aan het licht kwamen, liet de Pon-concernleiding onderzoek doen door forensische accountants. De resultaten werden overgedragen aan Justitie. Verder zijn intern maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Zo kreeg Pon’s Automobielhandel een compleet nieuwe compliance- en integriteitsregeling, evenals een gedragscode. Ook zijn volgens de onderneming destijds ‘arbeidsrechtelijke maatregelen’ (ontslag) genomen tegen de acht werknemers.
Hoge standaarden
In een vandaag uitgegeven verklaring over de schikking zegt de huidige directie dat ze “afstand heeft genomen van de gedragingen in de genoemde periode, betreurt dat deze konden plaatsvinden en actief toeziet op de naleving van de hoge standaarden op het gebied van compliance die binnen Pon’s Automobielhandel gelden.”
Het Openbaar Ministerie zegt dat berekeningen uitwijzen dat Pon voor een bedrag van zes miljoen euro voordeel heeft gehad van de omkooppraktijken. Dat bedrag is nu vermeerderd met een boete van dezelfde omvang. Overigens staat de schikking los van strafvervolging van de betrokken Pon-medewerkers. Justitie is bezig met de voorbereiding van gerechtelijke procedures tegen hen. Ook Renault en Peugeot waren destijds betrokken bij omkoping. In deze twee zaken is het onderzoek binnenkort gereed.