De RDW staat machteloos tegen fraude met de kilometerteller, zo blijkt uit het programma Opgelicht?! Naar schatting wordt bij 30 tot 50 procent van de ingevoerde auto’s de kilometerstand teruggedraaid. In 2014 zijn 100.000 auto’s ingevoerd.
Het terugdraaien van de kilometerstand is sinds 1 januari 2014 strafbaar en kan leiden tot een celstraf van 1 jaar. Alleen zijn er tot op heden nog geen straffen uitgedeeld. Het programma Opgelicht?! laat zien hoe makkelijk het is om een in te voeren auto te manipuleren. Bij een Volkswagen uit 2004 werd de kilometerstand teruggedraaid met 100.000 en daarmee de aankoopprijs van 3500 euro met gemak verdubbeld. De kentekenregistratie bij de RDW levert vervolgens geen enkel probleem op.
Europese aanpak
De RDW erkent het probleem en heeft het zelfs in 2005 nog aangekaart bij het Europese Hof maar werd destijds teruggefloten. De RDW mag bij wet alleen controleren of het aangeboden voertuig inderdaad het aangeboden voertuig is, meer niet. De tellerfraudeurs worden hierdoor al een decennium lang in de kaart gespeeld. De oplossing ligt in een Europese aanpak maar die valt voor 2018 niet te verwachten.
Desalniettemin heeft de RDW maatregelen aangekondigd om het probleem enigszins te tackelen. Welke dat zijn wil de RDW niet zeggen, om zo de fraudeurs niet slimmer te maken dan ze al zijn. Ook verwacht de organisatie dat dit jaar de eerste tellerfraudeurs voor de rechter zullen komen.