Uit een analyse van zijn eigen portefeuilles concludeert Cargarantie dat in 2015 de gemiddelde kosten per schadegeval 502 euro bedroegen. Koploper blijft de motor; het aandeel in de totale kosten steeg in vergelijking met 2015 met om en nabij een procent.

Cargarantie doorliep voor zijn update 655.892 verstreken garanties voor tweedehandswagens en 341 991 verlengde garanties voor nieuwe wagens (looptijd 12, 24 en 36 maanden) van alle merken en modellen. Net als vorig jaar valt het kostenplaatje bij occasions het duurst uit wanneer moet worden gesleuteld aan de motor, de brandstofinstallatie (inclusief turbocompressor) en de elektronica.

Bij de verlengde garantie voor nieuwe auto’s zijn respectievelijk de motor, elektronica en het brandstofsysteem (inclusief turbolader) de drie duurste onderdelen. Hier stegen de kosten voor de elektronica ten opzichte van 2015, waardoor deze component oprukt van plaats 4 (11,8 procent) naar plaats 2 (14,6 procent). Conclusie van Luc Baetens, Directeur Benelux Cargarantie: “De huidige schadeanalyse toont aan dat een dekking tegen reparatiekosten loont. Met name binnen het segment van de tweedehandswagens; veel schade doet zich immers voor binnen de eerste drie maanden nadat de auto werd verkocht.”

Frequentie

Uitgedrukt in frequentie (= het vaakst gerepareerd) is bij tweedehandswagens de brandstofinstallatie (inclusief turbolader) met 19,3 procent de meest schadegevoelige component. Daarmee wordt de elektronica van de eerste plaats gestoten. De volgende in de rij is de comfortelektronica met 10,8 procent. Met 10,5 procent bekleedt de motor een vierde plaats.

Ook bij nieuwe wagens – zij het in omgekeerde volgorde – vormen de elektronica en de brandstofinstallatie (inclusief turbolader) het grootste knelpunt. Opvallend is de verandering van de component motor: de frequentie van het aantal schadegevallen stijgt van 7,9 procent vorig jaar naar 10,5 procent en bereikt daarmee de derde plaats. De motor is binnen het segment nieuwe auto’s dus niet alleen de duurste component, maar meteen ook het onderdeel dat het vaakst met defecten van doen krijgt. Ook het chassis blijkt vaker aan reparatie toe: terwijl het aandeel in de schade in 2015 nog ongeveer 2 procent bedroeg, stoot deze component intussen met 8,6 procent door naar de vierde plaats.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties